Det er lov å klage på naboens julelys
Mange pynter hus og leiligheter med masse lys i jula. Men hvem klager du til hvis naboens julepyntig tar helt av?
Julepyntede hus med utelys på tak og vegger er blitt et vanlig syn i desember. Lyspynten setter også sitt preg på balkongene i blokker og borettslag.
– Folk vil jo at det skal se pent ut til jul. Vi merker godt at flere setter opp lys og lysslynger på balkongene sine. Det øker på år for år, sier Jack Martinsen, fagansvarlig i vaktmesteravdelingen til boligbyggelaget Bori på Romerike.
Han og vaktmesterkollegene har god oversikt over julepyntingen i de om lag 16 000 boligene som hører inn under boligbyggelaget.
– De fleste har moderate mengder lysslynger med hvite lys langs rekkverket eller vinduskanten. Men vi ser også flere som har blinkende lys eller lys i mange farger.
Slike lys kan være problematiske når folk bor tett innpå hverandre, mener han.
– Her handler det jo om smak og behag. Det noen synes er julekoselig, synes andre er litt glorete. Det som skaper julestemning for noen, oppfattes som sjenerende av andre. I alle fall hvis du bor slik at naboens julelys blinker inn i stua eller soverommet ditt i hele desember, sier Martinsen.
Blinkende julelys
Men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?
– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Finn Stormfelt i Norske Boligbyggelag, NBBL.
Og blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.
– Vanlig vei er å gå til styrerleder og klage sin nød. Det beste er likevel å snakke med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 10-11-tiden om kvelden når folk skal legge seg, sier advokaten.
Fungerer ikke det, bør du gå til styreleder og legge fram saken. Borettslaget må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning.
Bor du i privat enebolig, er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.
– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, sier Finn Stormfelt i NBBL.