Bane Nor må tilbakebetale 55 millioner til Flytoget Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Bane Nor må tilbakebetale 55 millioner til Flytoget

Bane Nor må tilbakebetale Flytoget ulovlig innkrevd avgift på 55 millioner kroner

Bane Nor må betale tilbake 55 millioner kroner som Flytoget har betalt i «rushtidsavgift» siden 2017.

Publisert Sist oppdatert

Det er Statens jernbanetilsyn (SJT) som har konkludert med at Bane Nor har krevd inn avgift fra Flytoget i flere år uten at vilkårene i regelverket er oppfylt, skriver FriFagbevegelse.

Flytoget opplyser at det er 55 millioner kroner som er betalt inn i løpet av perioden 2017–2023.

Bane Nor kan kreve inn en kapasitetsavgift for perioder når en jernbanestrekning er erklært overbelastet. Avgiften skal bidra til en effektiv utnyttelse og fordeling av infrastrukturen i perioder med overbelastning.

Fases ut

Ifølge SJT har Bane Nor krevd inn avgiften i flere år uten at avgiften har redusert problemet med overbelastning på de nevnte strekningene. Avgiften har derfor ikke virket etter hensikten, skriver nettstedet.

Bane Nor-sjef Thor Gjermund Eriksen sier til NTB at avgiften allerede er i ferd med å bli faset ut.

– Intensjonen bak avgiften har vært å stimulere til best mulig kapasitetsutnyttelse, særlig ved å lette på presset på Oslo-tunnelen i rush. Det har vist seg krevende å utforme avgiften på en måte som er akseptabel for Statens jernbanetilsyn. Av den grunn har vi besluttet å fase den ut, allerede før vi fikk vedtaket fra Statens jernbanetilsyn, sier han i en kommentar til vedtaket.

Uenige

Han føyer samtidig til at Bane Nor ikke er enige i at avgiften strider med regelverket.

– Det er imidlertid vårt syn at avgiften er i henhold til regelverket. Vi fikk vedtaket fra Statens jernbanetilsyn i midten av desember og vi har nå en grundig gjennomgang av det som vi ennå ikke har sluttført, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS