Bane Nors anke mot forsikringsselskapene på Follobanen er forkastet. Nå må de betale ytterligere 8,2 millioner i saksomkostninger. Foto: Javad Parsa / NTB
Bane Nors anke mot forsikringsselskapene på Follobanen er forkastet. Nå må de betale ytterligere 8,2 millioner i saksomkostninger.

Bane Nor krevde 43 millioner – endte opp med millionregning

Lagmannsretten har forkastet Bane Nors anke mot flere forsikringsselskaper etter leirskred på Follobane-prosjektet i 2017. Nå er Bane Nor dømt til å betale ytterligere 8,2 millioner kroner i saksomkostninger.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har akkurat mottatt og lest lagmannsrettens dom. Det er gledelig å se at assurandørene har fått fullt medhold i sine anførsler, og at Bane Nors anke over tingrettens dom er forkastet, sier forsikringselskapens advokat i saken, Jon Andersen, til Byggeindustrien.

Bakgrunnen for tvisten som nylig ble behandlet i Borgarting lagmannsrett var et leirskred som gikk under byggingen av Follobanen i juli 2017. Mens det pågikk utgravingsarbeider, skjedde det to grunnbrudd med en ukes mellomrom like ved Ski stasjon.

Leirskredet fikk kostnadskonsekvener og skapte forsinkelser i prosjektet.

12,7 millioner i forsikringsoppgjør

Både Bane Nor og de saksøkte forsikringsselskapene Zurich Insurance plc Norway Branch, AIG Europe S.A. Norway Branch, Tryg Forsikring NUF og Swiss Re International, var enige i at skredene som rammet utbyggingen av Ski stasjon sommeren 2017 var en forsikringssak.

Uenigheten mellom partene gjaldt i hovedsak utmåling av erstatning.

I tingretten krevde Bane Nors totalt 88.819.370 kroner, mens forsikringsselskapenes tilbud var på 12,7 millioner kroner.

10 millioner av forsikringsbeløpet, inkludert Bane Nors egenandel på 2 millioner, ble utbetalt av selskapene høsten 2018. Restbeløpet var på 2,7 millioner.

Kuttet krav til 43 millioner i ankesaken

I Oslo tingretts dom fra i fjor fikk forsikringsselskapene fullt medhold og Bane Nor ble dømt til å betale saksomkostninger på 5,5 millioner kroner.

I lagmannsretten hadde Bane Nor justert ned kravet til i underkant av 43 millioner kroner. Brorparten av kravet var rettet mot Zurich Insurance plc Norway Branch.

Borgarting lagmannsrett forkastet anken og konkluderer med at forsikringsselskapene har vunnet ankesaken fullt ut.

Bane Nor er dømt til å betale 8.228.173 kroner i saksomkostninger. Disse kommer i tillegg til saksomkostningene fra tingretten.

Lagmannsretten bemerker i dommen at sakskostnadskravet er høyt.

«Sakskostnadskravet er høyt, men tatt i betraktning sakens omfang og kompleksitet anser lagmannsretten kostnadene som nødvendige jf. tvisteloven §20-5 første ledd, og tar kravet til følge», heter det i dommen.

Bane Nor skal gå gjennom dommen før de tar stilling til om de skal anke saken videre.

– Vi har mottatt lagmannsrettens domsslutning. Nå skal vi gå igjennom den grundig, før vi tar stilling til spørsmålet om en anke til Høyesterett, skriver senior kommunikasjonsrådgiver i Bane Nor, Simen Slette Sunde, i en epost til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS