Veidekke er i utgangspunktet kontrahert for å bygge nytt rådhus i Holmestrand for Bane Nor Eiendom. Men saken trekker ut etter anbudstrøbbel for kommunen. Illustrasjon: Bane Nor Eiendom
Veidekke er i utgangspunktet kontrahert for å bygge nytt rådhus i Holmestrand for Bane Nor Eiendom. Men saken trekker ut etter anbudstrøbbel for kommunen. Illustrasjon: Bane Nor Eiendom

Rådhus-strid holder Bane Nor og Veidekke på vent

Holmestrand kommune fikk først KOFA-smekk og ble senere ilagt midlertidig forbud mot å inngå rådhus-kontrakt med Bane Nor Eiendom på grunn av vesentlige konkurranse-avvik. Men politikerne gir seg ikke uten kamp og har anket.

Publisert Sist oppdatert

I februar i år varslet Bane Nor Eiendom og Veidekke at de hadde inngått kontrakt om å bygge rådhus i Holmestrand. Den gangen ble det meldt at planlagt byggestart mest sannsynlig ville bli til sommeren.

Slik har det ikke gått.

Holmestrand kommune, som hadde inngått avtale med Bane Nor Eiendom, er i tvist med det lokale eiendomsselskapet Langgaten 45 AS som også deltok i konkurransen om å bygge nytt rådhus i byen.

På slutten av 2023 klaget Langgaten 45 AS saken inn for Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA). I sommer fikk kommunen første smekk. KOFA mente hadde brutt anskaffelsesregelverket og lovens krav om forutberegnelighet i saken.

Langgaten 45 tok dermed saken til tingretten og ba en midlertidig forføyning.

Anker

13. august konkluderte Vestfold tingrett med at Holmestrand kommune inntil videre forbys å inngå kontrakt med Bane Nor i konkurransen om nytt rådhus, skriver Jarlsberg Avis.

Tingretten mente det forelå vesentlig avvik ved Bane Nors tilbud, og at Bane Nors tilbud skulle vært avvist.

Kommunen er i tingretten også dømt til å betale sakskostnader på 592.000 kroner til Langgaten 45 AS.

Holmestrand kommune på sin side er uenige i tingrettens konklusjon. De ønsker å ta saken videre til lagsmannsretten, ifølge Jarlsberg Avis.

– Et enstemmig formannskap har vedtatt å anke tingrettens kjennelse, sa Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele til Jarlsberg onsdag denne uken.

Saken ble ifølge lokalavisen drøftet bak lukkede dører i over halvannen time. Ordføreren ville ikke si mer om vedtaket.

– Nei. Nå skal advokatene våre jobbe videre med saken.

Byggeindustrien har ikke lykkes med å komme i kontakt med verken Langgaten 45 AS eller ordføreren i Holmestrand kommune.

– Hadde ønsket oss mer forutsigbarhet

Selv om tvisten er mellom Holmestrand kommune og Langgaten 45 AS, blir også andre parter berørt av at saken trekker ut i tid.

Veidekke signerte kontrakt med Bane Nor Eiendom om å bygge rådhuset i februar. Her ved konserndirektør i Veidekke, Hans Olav Sørlie (t.v.), og administrerende direktør i Bane Nor Eiendom, Jon-Erik Lunøe. Foto: Bane Nor Eiendom
Veidekke signerte kontrakt med Bane Nor Eiendom om å bygge rådhuset i februar. Her ved konserndirektør i Veidekke, Hans Olav Sørlie (t.v.), og administrerende direktør i Bane Nor Eiendom, Jon-Erik Lunøe.

Bane Nor Eiendom, som vant konkurransen som senere ble klaget inn for KOFA, inngikk avtalen med Veidekke Entreprenør om å bygge rådhuset allerede i februar i år.

– Vi har en avtale med Veidekke som er betinget av at vi får på plass en avtale med kommunen. Sånn sett er det enkelt for oss å forholde oss til dette, sier administrerende direktør i Bane Nor Eiendom, Jon-Erik Lunøe og legger til:

– Men vi antar at det er noen praktiske ting Veidekke må ta hensyn til som entreprenør, men det må de svare ut. Når det er sagt så ønsker hele bygge- og eiendomsbransjen forutsigbarhet, og i dette tilfellet hadde vi nok ønsket oss mer forutsigbarhet.

Venter tålmodig

I Veidekke venter de tålmodig på svar.

Lars N. Hjertås er distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark. Foto: Veidekke.
Lars N. Hjertås er distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark.

– Det er riktig at vårt byggeoppdrag betinger at Bane Nor Eiendom får på plass en avtale med Holmestrand kommune. Vi har hele tiden vært forberedt på at ting må skje i den rekkefølgen, og venter tålmodig på at saken blir avklart, sier distriktsleder for Veidekke Bygg Vestfold/Telemark, Lars N. Hjertås.

– Får det noen praktiske konsekvenser for dere?

– Vi har for så vidt noen ressurspersoner som har fulgt prosjektet. I påvente av at dette prosjektet kommer i gang, bruker vi dem i andre prosjekter. Men generelt sett kan jeg vel si at vi er inne i en tid i byggebransjen der det er spesielt hyggelig når prosjekter kommer i gang, sier Hjertås.

Powered by Labrador CMS