Trygt å spise norske bær
Revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) er ikke påvist i Norge. Bærplukkere i Norge trenger ikke å ta spesielle forholdsregler, melder Mattilsynet.
Parasitten Echinococcus multilocularis er påvist hos rødrev i noen områder i Sverige. Så langt har alle de vel 2000 revene som er undersøkt her i landet testet negativt for parasitten.
Plukking av bær og sopp
Smitte via bær, sopp, grønnsaker eller nedfallsfrukt som er forurenset med egg fra rovdyravføring er trolig svært sjelden.
Den viktigste smittekilden for mennesker som oppholder seg i områder med parasitten er kontakt med avføring eller pels fra smittede rovdyr (rev, hund), samt forurenset jord. Parasitten er ikke påvist hos rev i Norge og bærplukkere trenger derfor ikke ta spesielle forholdsregler.
Områder med høy forekomst
Områder der Echinococcus multilocularis er vel etablert i revepopulasjonen er i deler av Tyskland, Sveits, Østerrike og Frankrike. De siste årene har det også vært en økende utbredelse i Polen og Baltikum.
I land med høy forekomst av parasitten gis befolkningen råd om god håndhygiene etter kontakt med dyr og jord, og varmebehandling eller nøye skylling av bær og sopp. Parasitteggene er svært motstandsdyktige. De kan overvintre i naturen og tåler vanlig fryselagring (-20 ºC). Eggene dør ved oppvarming til over 60 ºC.
Import
Skogsbær og skogssopp som kommer fra land med høy forekomst av parasitten vil teoretisk kunne utgjøre en risiko for smitte. Mattilsynet anser imidlertid risikoen for smitte som liten.
Svensk risikovurdering
I anledning påvisningen av parasitten i Sverige har svenske myndigheter utarbeidet en risikovurdering med tanke på faren for smitte til mennesker. De anser smittefaren for liten, men peker ut hundeeiere, jordbruksarbeidere og jegere som grupper som kan ha økt risiko for å bli smittet.