Kjølig juni gir gode jordbær
De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.
– De norske jordbærene har hatt godt av det relativt kjølige været etter pinse. Så selv om vi må vente litt lenger på bærene, kan vi trøste oss med at lav temperatur gir god kvalitet, sier jordbærbonde Marius Egge i Lier.
Lier er blant de første områdene i Norge som får modne jordbær, og her er det fremdeles mest kart å se i åkrene.
– Lav temperatur gir større bær av god kvalitet og med fin smak. Selv om det nok vil være mulig å få tak i noen norske frilandsbær rundt 10. juni, drøyer det et par uker før vi ser de store mengdene, sier Egge.
Jordbær fra Lier, Vestfold, Sørlandet og Rogaland modnes først. I månedsskiftet juni-juli skal de fleste kunne få tak i norske jordbær.
Vanligvis varer den norske sesongen fra midten av juni til midten av august. Bær fra Toten er sist ut av de store produksjonsområdene. I Nord-Norge modnes bærene sent, og er man heldig er det mulig å få jordbær i Tromsø i september.
Jordbær er høysommer
– Ingen spiser så mye jordbær som oss nordmenn, og vi har et helt spesielt forhold til de norske bærene. Når de er modne, da er det høysommer i Norge, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hver av oss spiser fire kilo jordbær i året, og en stor del av bærene er norske. I løpet av de siste 10 årene har forbruket av jordbær økt med over 11 prosent årlig.
– Vi fråtser i norske jordbær, og vi spiser dem ikke bare med sukker og fløte. Stadig flere oppdager hvor anvendelige jordbær er, enten i en stor bolle ved grillen, i grønne salater, til spekemat eller i drikke, sier Kåsin.
Selvplukk av jordbær som man sylter og legger fryseboksen, er det nesten slutt på.
Sunne og spesielt gode
Jordbær er sunne bær med høyt innhold av C-vitamin og antioksidanter. De små frøene på bærene inneholder dessuten Omega-3.
Fremdeles er Korona den ubestridte eneren blant jordbærsortene i Norge.
– Rundt 70 prosent av de norske jordbærene vi spiser, er Korona, og det skyldes den spesielt gode smaken. Utfordringen er at de ikke holder seg så godt. Nye typer, som Sonata, er på full fart inn i landet, sier Marius Egge, som selv dyrker Sonata.
Det er flere årsaker til at norske jordbær er så gode på smak.
– Jordsmonnet er viktig. Det samme er de korte, lyse og kjølige nettene som hjelper bærene til å produsere en mer spenstig smak og mindre syre enn tilsvarende bær fra andre land, sier Marius Egge.