Slik unngår du oversvømmelse i ferien

Rundt 10.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

De fleste sikrer seg mot innbrudd mens de er borte, men glemmer å forhindre vann på avveie. Bare i juli forventes det rundt 10.000 vannskader i norske boliger i år. Heldigvis kan flesteparten av disse unngås med noen enkle tiltak.

Gamle rør utsatt for brudd

Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for brudd. Det beste er å skifte ut disse rørene jo før jo heller, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.

– De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen.

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, opplyser Fiskum.

Husk å rense sluket

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

– Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer Fiskum.

På Vannskadekontorets nettsider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.

Powered by Labrador CMS