Badet kan øke boligverdien med hundretusener

Kjøkkenet og badet utvilsomt de viktigste rommene i en bolig. I følge Petter Birkrem, eiendomsmegler og partner i Eie Eiendomsmegling, har standarden på badet faktisk en hel verden å si for boligtaksten.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Et skikkelig oppusset bad kan være det som skiller en boligtakst med hundretusener. Som eiendomsmegler vet jeg at badet er det rommet folk er mest kritisk til. Spesielt bad som ikke er pusset opp av fagfolk. Et dårlig bad kan i verste fall skremme vekk kjøpere som i utgangspunktet var interesserte. Det hersker ingen tvil om at et trygt bad øker boligverdien, sier Petter Birkrem.

Trygge bad øker boligverdien
Christian Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund er enig med Petter Birkrem i at badet er viktig for boligkjøperne.

– Det har de siste årene vært økt fokus på feil og mangler i baderom, og det gjør at folk ser etter bad som er i orden. Dårlige bad er forbundet med store utgifter og tidkrevende prosesser, sier han.

Be om dokumentasjon
I 2011 ble det registrert over 66 vannskader i norske hus og hytter. Skader som førte til at forsikringsselskapene måtte betale ut nesten 2,4 milliarder kroner. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli en del av skadestatistikken er å velge en skikkelig rørlegger. Be rørleggeren om å dokumentere arbeidet i form av for eksempel en DDV-instruks når arbeidet er ferdig. På den måten har du dokumentasjon som bekrefter jobben som er gjort, og som redegjør for hvilke produkter som er montert. Noe som er et viktig dokument ved vedlikehold og et eventuelt boligsalg.

Folk flest går for faglært arbeidskraft
Ferske tall fra prognosesenteret viser at 38 prosent av oss planlegger innvendig oppussing i løpet av året. 28 prosent av disse har planer for kjøkkenet mens hele 30 prosent ønsker å gå pusse opp badet. Tallene støttes opp av en undersøkelse gjennomført av markedsanalyseinstituttet YouGov på vegne av skikkeligrørlegger.no som viser at hele 32 prosent av de som skal pusse opp skal gjøre det på badet. Samme undersøkelse viser også at hele 88 prosent ønsker å bruke faglært arbeidskraft.

Vinn-vinn
Carsten Engh fra Porsgrunn Rørleggerforretning og talsperson for bransjeinitiativet skikkeligrørlegger.no sier det er gledelig at folk ønsker å bruke pengene på faglært arbeidskraft.

– Når privatpersoner skal bruke mellom 100 000 og 300 000 kroner vil det lønne seg å bruke godt kvalifiserte fagfolk. God kvalitet på produkter og håndverk vil gjøre at våtrom har vesentlig lengre levetid, og sikrer dermed annenhåndsverdien på boligen. Summa summarum vil det ikke bli mer kostbart, sier han.

For mer informasjon om hvordan du sjekker badet på visning eller hvordan du lager en god anbudsbeskrivelse for oppussing av bad, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Hva skal du se etter på et bad?
Det kan være vanskelig å oppdage skader og bygningsfeil på en visning. Det er derfor viktig å sjekke ut når badet ble bygget. Dersom du kjøper en bolig hvor baderommet er 15 til 20 år gammelt, må du ta høyde for at rommet må renoveres i løpet av få år. For mer informasjon om hva du skal ta hensyn til ved oppussing av bad, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Lukt og fukt: Dårlig lukt er ofte et tegn på at noe er galt. Se etter fuktmerker rundt avtrekk og i taket over dusjen. Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er dårlig tegn.
Ventilasjon: Alle bad skal ha tilstrekkelig ventilasjon. Dette innebærer avtrekksluke eller mekanisk vifte, samt luftspalte i dørene.Dusjkabinett eller dusjhjørne: Dersom det har vært dusjet rett på flisene er vannskaderisikoen høy. Fliser er ikke vanntette, og slik bruk krever at membraen er utført til punkt og prikke.
Badekar: Finn ut av hvor lenge det har vært montert, og se etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker under badekaret. Er badekaret murt inn må du sjekke om det finnes en inspeksjonsluke.
Sluk: Det skal være tilstrekkelig med fall fra gulv til sluk. Spyl vann på gulvet for å se om det renner ned i sluket eller blir liggende.
Toalett: Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. Dersom denne er montert bak membraen kan det være risiko for vannskader. Dersom sisternen er montert utenfor membraen er du tryggere.
Takst: Les takstpapirene grundig. Egenmeldingsskjemaet kan gi gode indikasjoner på om rørleggerarbeidet er utført av fagpersoner eller hobbyhåndverkere.

Powered by Labrador CMS