Strengere kontroll av våtrom
Fra 1. juli 2010 ble det gjennom Plan- og bygningsloven innført nye og strengere krav i forbindelse med arbeid på både nye og gamle bad.
Dette fører til flere praktiske konsekvenser for både byggherrer og utførende. Neste år kommer også uavhengig kontroll av både prosjektering og utførelse.
Et av hovedformålene med de nye bygningsreglene er å få bedre bygg og redusere omfanget av byggefeil. Alt for mange bad har i dag feil og skader. Feilene er ofte skjebnesvangre. Rør lekker eller det er kondens. Vi dusjer rett på gulvet med mer vann enn gulvet er laget for. Skadene oppstår ofte langsomt. Først kommer muggvekst og mikoorganismer med ødelagt inneklima. Dernest kommer tunge skader på selve bygningen. Ofte er skadene gjemt bak et vakkert ytre. Flisene ser forsatt vakre ut. Eller skade viser seg med lekkasjer mot tilstøtende rom, heter det i en melding fra BE.
Det er mange feil som går igjen. Det viktigste er mangelfull planlegging av arbeidet, dernest dårlig utførelse av det som er planlagt. Eller begge deler. Dette viser seg gjennom manglende fall på gulvet, banemembran avsluttet under flisoverflaten, for tynn påstrykningsmembran, ingen membran i det hele tatt, feil plassering av sluk og feil montering av sluk. Erfaring viser at feilene ikke bare oppstår når ukyndige har stått for arbeidene, men også når profesjonelle foretak har gjort dem.
Søknad for nye og ombygde våtrom
For å redusere feil i våtrom er det innført krav om søknad, bruk av kvalifiserte foretak for prosjektering og utførelse og – fra 1.7.2011 – også uavhengig kontroll av både prosjektering og utførelse. Kravene gjelder nye og ombygde våtrom. Membran og eventuelle hull og gjennomføringer i membranen er alltid søknadspliktig. Noen arbeider kan tiltakshaveren være ansvarlige for, for eksempel tilbygg under 50 m2. Dersom et slikt tilbygg inneholder et våtrom, gjelder kravene om uavhengig kontroll.
Søknaden skal gi de opplysningene som er nødvendig for at kommunen kan gi tillatelse. ByggSøk har en forenklet, webbasert søknadsprosedyre for mindre tiltak som leder utenom spørsmål det ikke er nødvendig å svare på for mindre tiltak.
Unntak fra søknad for mange vanninstallasjoner
Alle tiltak er imidlertid ikke søknadspliktig. Det er gjort unntak for enkle installasjoner – det vil si tiltak som ikke bryter skillet mot naboene og som ikke bryter membran som skal hindre vann i å lage skade. Følgende vanninstallasjoner er ikke søknadspliktige:
• Toalett med og uten innbygget sisterne som kobles til eksisterende ledninger og som ikke berører våt sone.
• Installering, endring og reparasjon av sanitærinstallasjoner som ikke berører membran i våtsoner.
• Installering, endring og reparasjon av rør, armaturer, kraner og sanitærinstallasjoner som ligger åpent i rom og som ikke forutsetter nye ledninger fra annen branncelle eller bruksenhet.
• Vannstoppventil.
• Vannmåler.
• Varmtvannsbereder, både ny og skifte av gammel.
• Omtrekking og utskifting av innerrør i rør-i-rørsystemer som kan utføres uten å komme i konflikt med våt sone.
• Utskifting av installasjon (armatur), også som berører våt sone når eksisterende ledninger og tilkobling til disse benyttes.
• Oppvaskmaskin, is(vann)maskin, kaffemaskin og lignende (husk vannstoppeventil der det ikke er sluk)
Veiledning
BE legger vekt på å veilede og skaffe hjelpemidler som gjør det formelle arbeidet enklere og mer målrettet. Samtidig vil vi fastholde at planlegging og riktig utførelse er avgjørende for et godt resultat og at den obligatoriske uavhengige kontrollen som trer i kraft fra 1.7.2011 er viktig. Her er noe vi legger vekt på nå:
• Vi har innført en enklere søknadsprosess i det elektroniske søknadssystemet ByggSøk.
• Vi har gitt Standard Norge i oppdrag å utforme enklere søknadsblankett for mindre tiltak.
• Vi legger stadig ut veiledningsstoff på nettsiden vår. De elektroniske veiledningene skal tilpasses brukerne og endres med brukernes behov.