I Ryfylke lover bedrifter 20.000 kroner i dusør til de som kan skaffe dem flere tømrere. Illustrasjon: Miljø Bygg
I Ryfylke lover bedrifter 20.000 kroner i dusør til de som kan skaffe dem flere tømrere. Illustrasjon: Miljø Bygg

«Tømrer wanted»: Gir 20.000 kroner i dusør for nye tømrere

Tre tømrerbedrifter i Ryfylke Trelast Gruppen i Rogaland har slitt med å få tak i nok tømrere. Nå utlover de dusør, for å sikre seg flere fagfolk.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å premiere de som hjelper oss med å få tak i flere folk, sier Stian Nesvåg til NRK Rogaland.

Han er daglig leder Miljø Bygg i Ryfylke, som trenger flere tømrere for ulike oppdrag i hele Ryfylke. Derfor har de sammen med søsterbedriftene Ryfylke Trelast og Hjelmeland Bygg startet opp prosjektet «Tømrer Wanted», der målet er å få inn gode tips til nye kollegaer.

– Hvis du nominerer en som blir ansatt i et av våre selskap, får du 20.000 kroner i dusør. Dersom du er tømrer og nominerer deg selv, kan du beholde pengene selv, sier Nesvåg til NRK Rogaland.

Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra 2024, mangler bygg- og anleggsnæringen totalt 5.500 arbeidere. 14 prosent av bedriftene har alvorlige rekrutteringsproblemer.

Tips fra store deler av landet

I Ryfylke lover bedrifter 20.000 kroner i dusør til de som kan skaffe dem flere tømrere.
I Ryfylke lover bedrifter 20.000 kroner i dusør til de som kan skaffe dem flere tømrere.

Bedriftene i Rogaland har opprettet en egen nettside med tipsskjema, og la ut etterlysningen på blant annet Finn og Facebook 21. juli.

Nesvåg sier til Byggeindustrien at det uortodokse stuntet allerede har gitt resultater.

– Kampanjen har fått mye oppmerksomhet. Vi har fått tips om tømrere fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør til Oslo i øst, sier han.

Daglig leder Aleksander Amdal i Ryfylke Trelast sier til Byggeindustrien at de tre firmaene totalt har fått inn 16 tips til aktuelle kollegaer.

– Cirka 50 prosent er tømrere som har tipset om seg selv, mens 50 prosent er blitt tipset om av andre. Så langt er vi veldig fornøyde med kampanjen, sier han.

Annonser ga ikke resultat

Daglig leder Aleksander Amdal i Ryfylke Trelast. Foto: Ryfylke Trelast
Daglig leder Aleksander Amdal i Ryfylke Trelast.

Amdal sier målet deres er å ansette seks nye fagmenn og tre lærlinger.

– Det virker som det er et godt nivå på flere av kandidatene, så dette lover godt. Vi har også fått tips om flere lærlingkandidater. Det er veldig positivt, sier han.

– Hvordan kom dere på ideen om å utlove dusør?

– Vi hadde en liten «brainstorm» på et felles salgsmøte. Alle tre selskapene hadde hatt ute stillingsannonser i månedsvis uten at det hadde dukket opp noen spennende kandidater. Derfor kom vi på å gjøre dette som et felles stunt. Kostnadsmessig er det uansett ikke så stor forskjell på å utbetale finnerlønn som å betale for stillingsannonser, sier Amdal.

–Best i vest om dagen

Kompetansedirektør i NHO Byggenæringen, Kjetil Tvedt. Foto: NHO Byggenæringen
Kompetansedirektør i NHO Byggenæringen, Kjetil Tvedt.

Kjetil Tvedt, direktør for kompetanse og seriøsitet i NHO, sier til NRK Rogaland at han synes «Tømrer Wanted» – prosjektet er spennende.

– I distriktene er man mer avhengig av å få tak i lokale ungdommer som utdanner seg til lokale arbeidsplasser. Her har man tydeligvis ikke greid det i stor nok grad. Vi må utdanne flere lokale ungdommer til lokale arbeidsplasser, og da må en tenke litt nytt, sier han.

Tvedt sier det bygges mye på Vestlandet om dagen, men påpeker at situasjonen ikke er lik overalt.

– Byggenæringen har det best i vest om dagen. Dette er ikke noe man ser i resten av landet, sier han.

Amdal sier til Byggeindustrien at de i dagens situasjon er veldig fornøyde med å ha mye å gjøre.

– Det er langt ifra alle i næringen som har gode tall om dagen, men i Stavanger-regionen går det bra. Salget har gått veldig bra det siste året, og vi har til sammen ordrereserver på rundt 400 millioner kroner, sier han.

Powered by Labrador CMS