Kambodsjas statsminister Hun Manet og hans kone Pich Chanmony, til venstre, blir velsignet av buddhistiske munker under starten av byggingen av en kanal til havet. Foto: Heng Sinith / AP / NTB
Kambodsjas statsminister Hun Manet og hans kone Pich Chanmony, til venstre, blir velsignet av buddhistiske munker under starten av byggingen av en kanal til havet.

Kambodsja bygger omstridt kanal til havet

Kambodsja startet mandag anleggsarbeidet med en omstridt, kinesisk-finansiert kanal som skal gi hovedstaden Phnom Penh tilgang til åpent hav.

Publisert Sist oppdatert

Den 180 kilometer lange og 100 meter brede Funan Techo-kanalen skal knytte Phnom Penh til kysten av Thailandsbukta i Kep-provinsen i sør.

Myndighetene håper den skal øke lønnsomheten til landets eneste dypvannshavn Sihanoukville og redusere avhengigheten av havnene i Vietnam.

Prosjektet som koster 1,7 milliarder dollar, reflekterer den enorme rollen Kina spiller i Kambodsja, både politisk og økonomisk.

Kanalen er kontroversiell på grunn av frykt for negative miljømessige konsekvenser, særlig i Mekong-elva som 6 millioner mennesker er avhengig av for fiske og landbruk.

Det er også frykt for konflikt med nabolandet Vietnam ettersom Kambodsjas handel med utlandet som i dag går gjennom havner i Vietnam, kan bli omdirigert til den nye kanalen.

Powered by Labrador CMS