Når kommer oppgangen?

Det er mange i byggenæringen som håper bunnen i boligkrisen nå er nådd, og at man etter hvert kan begynne å se en oppadgående trend. Men det er mye som tyder på at det vil ta noe tid før den ventede oppgangen vil merkes ute hos næringens aktører.

Publisert Sist oppdatert

Nyboligmarkedet har den senere tiden opplevd sin største krise i nyere tid. Sviktende boligsalg har fått store konsekvenser for selskaper som ikke har oppdrag å ta på seg, noe som har medført flere som har mistet jobben og selskaper som har gått over ende. Vi har ennå ikke sett slutten på dette.

Det er også slik at med manglende utbygging av nye boliger over tid, så vil dette få store konsekvenser for boligmarkedet. Dette har vi sett allerede der det er en stor manko på nye boliger i deler av pressområdene. Men dette vil bare forsterke seg i tiden fremover. Det er i årene fremover vi vil se at boligene som nå skulle være ferdigstilt og vært klare for markedet, ikke er bygget. Dermed er det i ferd med å bygge seg opp et betydelig etterslep i boligmarkedet, noe som selvsagt vil gå utover boligprisene.

Utviklingen vi nå ser innen boligmarkedet, er ikke bare et problem og en utfordring for boligbransjen alene, dette er i ferd med å bli et samfunnsproblem som rammer bredt. Det boligsosiale skillet mellom de som eier egen bolig og de som blir tvunget til å være i leiemarkedet bare øker, noe som dermed også øker forskjellene. Nå er i tillegg utbudet av leieboliger kraftig svekket, noe som gjør situasjonen enda mer krevende.

Et boligsosialt skille er noe landets politikere har jobbet for å unngå i flere generasjoner, men det er nå virkelig på tide å rope et kraftig varsku om endringene vi allerede er i ferd med å se, og ikke minst hva som vil skje om det ikke blir en endring i utviklingen innen rimelig kort tid. Underskuddet av nye enheter i markedet forsterker seg for hver dag som går.

Det er flere årsaker til at vi har sett en utvikling der markedet for nye boliger på mange måter rett og slett har forsvunnet, men det er renten som er den aller største utfordringen og som kaster store skygger over hele næringen. Renten øker ikke lenger og har nå en periode vært stabil, men dette har ennå ikke vært nok til å få fart i markedet igjen. Alle går og venter på den første rentenedsettelsen, som stadig har blitt skjøvet frem i tid.

Det er nå lite som tyder på en rentenedsettelse i inneværende år, og det også er også nokså uklart når den første nedsettelsen vil komme. Det er så mange ulike faktorer som spiller inn her. Det er dermed nå meget vanskelig å kunne spå når er ny oppgang innen boligmarkedet faktisk vil komme.

Den vil definitivt komme, men vi må nok smøre oss med en god del tålmodighet for å se effekten av en oppgang i dette krevende og uforutsigbare markedet. Vi har sett en forsiktig bedring innen deler av boligmarkedet, og stadig flere snakker om viktigheten av å få i gang boligbyggingen, samtidig som boligbyggerne stadig kommer med nye kreative løsninger for å få fart på salget og igangsattseingen. Men vi vil nok ikke se de store utslagene i tallene før stemningen for alvor snur, og man ser at renten faktisk skal ned.

Boligbehovet er der, og er i ferd med å bygge seg kraftig opp. Dette er noe politikerne også har fått med seg, og man innser at ingen er tjent med et marked som nå utvikler seg som det gjør. For å unngå en virkelig boligkrise er de nå viktig at man innser alvorlighetsgraden i markedet som nå er i ferd med å utvikle seg, og hvordan det kan jobbes for å unngå at dette får så store samfunnsmessige konsekvenser mange nå frykter og allerede er i ferd med å merke.

Powered by Labrador CMS