Uran-utlekking på Åsland har ført til at anleggsarbeidene med å tilbakeføre naturområder på Åsland er satt på vent. Nå må Bane Nor gjennom en ny søknadsprosess før arbeidene kan gjenopptas. Her fra mai i fjor. Arkivfoto: Frode Aga
Uran-utlekking på Åsland har ført til at anleggsarbeidene med å tilbakeføre naturområder på Åsland er satt på vent. Nå må Bane Nor gjennom en ny søknadsprosess før arbeidene kan gjenopptas. Her fra mai i fjor.

Åsland-arbeider ytterligere utsatt – Bane Nor må søke på nytt

Bane Nor må søke på nytt før arbeidene med å tilbakeføre anleggsområdet for Follobanen kan gjenopptas. Saken må også gjennom en ny offentlig høringsrunde.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunn

  • Under bygging av Blixtunnelen ble det tatt ut cirka 7,5 millioner tonn med tunnelboremasser. Det meste av disse massene ble gjenbrukt på Åsland.
  • Cirka to millioner tonn masse ble levert til eksterne mottak på Huken ved Ammerud i Oslo, Assurdalen i Nordre Follo kommune, Vestby næringspark og Vestby Skogsdeponi i Vestby kommune.
  • Av disse er cirka 47.000 tonn lagt ut på Langøyene som er eid av Oslo kommune.
  • Det har blitt avdekket at sigevannet fra tunnelboremassene som er lagt ut på Åsland inneholder forhøyede konsentrasjoner av sulfat og uran.
  • På bakgrunn av denne forurensingssituasjonen, påla Statsforvalteren i Oslo og Viken Bane Nor å gjennomføre et tiltaks- og undersøkelsesprogram for å bedre kunnskapsnivået, og for å redusere forurensningen fra fyllingen på anleggsområdet på Åsland.
  • Statsforvalteren stilte også krav om dokumentasjon knyttet til levering av tunnelboremasser til eksterne massemottak, herunder en miljørisikovurdering.

Arbeidsfellesskapet Hæhre & Isachsen ANS inngikk allerede sommeren 2022 en kontrakt verdt 105 millioner kroner for tilbakeføringsarbeidene på Åsland i Oslo. Arbeidene hadde oppstart samme høst og opprinnelig skulle prosjektet tatt 14 måneder.

Det har langt fra gått etter planen.

Sigevannet fra tunnelboremasser (TBM-masser) som er lagt ut på Åsland etter Follobane-utbyggingen inneholder forhøyede konsentrasjoner av sulfat og uran.

I februar i fjor ble entreprenørens arbeider med å tilbakeføre naturområder på Åsland stoppet på grunn av miljøbekymringene.

I desember påla Statsforvalteren i Oslo og Viken Bane Nor å sette i gang et tiltaks- og undersøkelsesprogram for å bedre kunnskapsgrunnlaget og redusere forurensing av uran og sulfat fra Åsland-fyllingen.

Bane Nor ble også pålagt å sende inn dokumentasjon om TBM-masser som var kjørt ut fra anleggsområdet og disponert på andre steder. Fristen ble satt til 30. april i år.

Dersom Bane Nor ikke rakk fristen, ventet en tvangsmulkt på tre millioner kroner.

Sendte 842 sider med dokumentasjon

Samme dag som fristen gikk ut, fikk Statsforvalteren et dokument fra Bane Nor med 842 sider i fanget.

Statsforvalteren ga i sommer sin tilbakemelding til Bane Nor.

«Statsforvalteren bekrefter med dette pålegget er gjennomført innen angitt frist og at dokumentasjonen fra Bane Nor svarer ut pålegget», er konklusjonen fra Statsforvalteren.

Dermed unngår Bane Nor millionbot.

Men det betyr ikke at tilbakeføringsarbeidene på Åsland kan gjenopptas med det samme.

Bane Nor må først sende inn en ny søknad for tilbakeføringsarbeidene på Åsland, går det frem av svaret fra Statsforvalteren.

«Vi vurderer at dette vil være hensiktsmessig, da det er vanskelig å skille på hva som svarer ut pålegget og hva som er en del av ny søknad i oversendt dokumentasjon», skriver Statsforvalteren i brevet til Bane Nor.

Det betyr også mer tid til saksbehandling. Den nye søknaden må etter forurensningsloven ut på ny offentlig høringsrunde.

Søknaden fra Bane Nor må også inneholde en bekreftelse fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune om at de omsøkte tiltakene er i tråd med reguleringsbestemmelsene for området, går det frem av brevet.

Må fortsette videre overvåkning

I brevet som er sendt Bane Nor understreker Statsforvalteren at de forutsetter videre overvåkning på Åsland, samt på de andre stedene der TBM-masser er lagt ut. Dette inkluderer overvåking i resipienter og drikkevannsbrønner.

Overvåkingen vil danne grunnlag for om det blir behov for ytterligere avbøtende tiltak, ifølge Statsforvalteren.

Etter planen skal Bane Nor tilbakeføre anleggsområdet til natur- og friluftsområder, men på sikt kan det også danne grunnlaget for en ny bydel med tusenvis av boliger på Stensrud-Gjersrud. Illustrasjon: Bane Nor
Etter planen skal Bane Nor tilbakeføre anleggsområdet til natur- og friluftsområder, men på sikt kan det også danne grunnlaget for en ny bydel med tusenvis av boliger på Stensrud-Gjersrud. Illustrasjon: Bane Nor

Bane Nor har tidligere sagt at de vil utrede om beboere i Åsland-området som har drikkevannsbrønner som ligger nedstrøms og innenfor et mulig influensområde for utlekking bør kobles over på offentlig nett.

«Dersom det skulle avdekkes forurensning/avrenning fra TBM-masser som medfører drikkevann som ikke lever opp til grenseverdiene i drikkevannsforskriften, må Bane NOR iverksette tiltak. Dette kan innebære som beskrevet i svar på pålegg at berørte boliger kobles til offentlig drikkevann», skriver Statsforvalteren til Bane Nor.

Vil tilbakeføre uten renseanlegg for sulfat

Bane Nor har også tidligere sagt at de vil vurdere ulike rensemetoder for uran og sulfat i vann. I svaret til Statsforvalteren, går det frem at Bane Nor ønsker å gjennomføre tilbakeføringen av Åsland uten å etablere et vannrenseanlegg for sulfat.

Om de får tillatelse til det fra Statsforvalteren, er foreløpig usikkert.

– Hvorvidt tilbakeføring av området kan gjennomføres uten renseanlegg for sulfat vil vi ta stilling til i forbindelse med behandling av søknad fra Bane Nor og den dokumentasjonen de legger fram, skriver fagleder Andreas Røed i Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus (tidligere Oslo og Viken) i en epost til Byggeindustrien.

Når tilbakeføringsarbeidene som har stått på vent siden i fjor vår kan komme i gang igjen, er også i det blå.

– Når det gjelder saksgang videre så ønsker Bane Nor å komme i gang med tilbakeføringen så fort som mulig, men vi venter på søknad fra dem. Så tidspunkt for tilbakeføring vil avhenge av når vi mottar søknad, skriver Andreas Røed.

Ytterligere utsatt

– For Bane Nor betyr dette at gjenopptagelsen av tilbakeføringsprosjektet på Åsland vil bli ytterligere utsatt, skriver Bane Nor i en epost til Byggeindustrien.

– Hvorfor foreslår dere tilbakeføring uten vannrenseanlegg for sulfat?

– Multiconsult med sine fagfolk har på vegne av Bane NOR gjennomført en miljørisikoanalyse der risiko for skade på helse og miljø som følge av sulfat i resipient (bekker) ble vurdert til lav uten at det iverksettes ytterlige tiltak. På bakgrunn av denne vurderingen mener Bane NOR at det ikke er behov for å i iverksette ytterlige tiltak som for eksempel renseanlegg for å fjerne sulfat i sigevannet fra TBM-massene på Åsland, svarer Bane Nor.

Renseanlegg for uran i sigevannet fra TBM-massene er foreslått som et potensielt tiltak i miljørisikovurderingen. Bane Nor søker å gjennomføre tilbakeføringsprosjektet uten et slik renseanlegg.

– Det er gjennomført flere strakstiltak for å redusere utlekkingen av uran og sulfat. Innholdet av uran og sulfat og andre relevante parametere i sigevannet fra TBM-massene følges også nøye opp med jevnlige målinger og vurderinger utført av NIBIO og Multiconsult, skriver Bane Nor.

– Hva er status for å få beboere over på offentlig nett for drikkevann?

– Bane Nor har vurdert dette nøye. Per i dag tilsier ikke den faglige vurderingen av utlekking fra TBM-massene på Åsland at beboere bør kobles til offentlig vann. Bane NOR har likevel valgt å utrede denne muligheten for enkelte husstander på Åsland. Dette for det tilfelle at en tilkobling til offentlig vann skulle vise seg nødvendig i fremtiden på grunn av situasjonen som har oppstått på Åsland, svarer Bane Nor.

Etter planen skal Bane Nor tilbakeføre anleggsområdet til natur- og friluftsområder, men på sikt kan det også danne grunnlaget for en ny bydel med tusenvis av boliger på Stensrud-Gjersrud.

Powered by Labrador CMS