Flere kjente hytteområder på Østlandet fikk ubudne gjester i 2022 og 2023. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB
Flere kjente hytteområder på Østlandet fikk ubudne gjester i 2022 og 2023. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB

Stjal verktøy over store deler av Østlandet – nå er de dømt i sak med over 100 forhold

Fra Beitostølen til Skeikampen, Flå, Kvitfjell og Hafjell. De tre litauiske mennene som nå er dømt til fengsel rakk å besøke mye av hytte-Norge før de til slutt ble arrestert. En sporingsenhet på en sag ga et gjennombrudd for politiet.

Publisert Sist oppdatert

En lang rekke store og små entreprenører opplevde innbrudd på byggeplass høsten 2022 og vinteren 2023, og de litauiske mennene som nå er dømt, spesialiserte seg på hytteområder og industriområder på sin jakt etter kostbart og lett omsettelig verktøy. Innbruddene skjedde i all hovedsak på nattestid.

Her er noen eksempler:

  • På Hafjell tok de seg inn i en hytte ved å bryte opp hyttedøra som var sikret med hengelås. Beslaget var revet av veggen.
  • I Hole kommune tok de seg inn i leilighetsbygg ved å skru opp skruer til et bygningsgjerde.
  • På Beitostølen brøt de seg inn i en arbeidsbrakke og en container, og brøt opp verandadøren på en hytte under oppføring ved å slå i stykker en hengelås.
  • På Gålå tok de seg inn via et vindu i en hytte under oppføring.

Én av de fornærmede i saken, på Turufjell, ble blant annet frastjålet elleve sager, åtte batterier, syv driller, tre ladere, fire arbeidslamper, to lasere, to vinkelslipere, en avstandsmåler, en kompressor og en støvsuger i samme innbrudd. Samlet verdi var på over 400.000 kroner.

En annen fornærmet, som hadde innbrudd i en hytte under oppføring og en container med utstyr på Hafjell, mistet verktøy for over 200.000 kroner.

Til slutt ble tyvene tatt.

Ifølge dommen fra Vestre Innlandet tingrett var det en sporingsmekanisme på en sag som ble tatt i et av innbruddene som ga det store gjennombruddet i saken. Denne gjorde det mulig for politiet å komme på sporet av de tiltalte og sette i gang en omfattende etterforskning, som til slutt førte til pågripelse og domfellelse.

Dommene

Tre menn ble tidligere denne måneden dømt for selve tyveriene, mens en fjerdemann blant annet ble dømt for heleri, både grovt uaktsomt og forsettlig. Dette etter at hans eiendom i Innlandet, som ifølge retten ligger usjenert til, ble brukt som «mellomstasjon» for mye av verktøyet før det ble sendt ut av landet og solgt videre.

Vedkommende som regnes som hovedmannen bak tyveriene, en 33 år gammel mann fra Litauen, er dømt til ubetinget fengsel i to år og ni måneder, med fratrekk for tiden han har sittet i varetekt. 33-åringen får en strafferabatt på 30 prosent etter å ha samarbeidet med politiet etter pågripelsen. Han må i tillegg betale erstatning til en lang rekke fornærmede, blant annet en del forsikringsselskaper, på bortimot 1,2 millioner kroner.

De to andre mennene har hatt omtrent samme rolle i innbruddene. De er begge 24 år og fra Litauen. Den ene har vært med på noe mer enn den andre, og dømmes til ubetinget fengsel i to år og fire måneder, mens den andre får ett år og seks måneder. Begge får fratrekk for tiden de har sittet i varetekt.

De er i tillegg solidarisk ansvarlige for flere erstatningskrav.

Tingrettsdommen slår fast at mennene er å regne som «mobile vinningskriminelle», som Høyesterett har definert slik i en tidligere dom:

«Uttrykket mobile vinningskriminelle brukes gjerne som en samlebetegnelse på personer med liten tilknytning til Norge som kommer hit i grupper utelukkende for eller med det hovedformål å utføre ulike former for vinningskriminalitet for deretter raskt å forlate landet med utbyttet. Virksomheten skjer gjerne på en planmessig og organisert måte, ofte ved bruk av falske identiteter

I straffeskjerpende retning legger retten ellers vekt på at det er begått tyverier mot «en rekke fornærmede over store deler av Østlandet», med de konsekvensene dette får for disse.

I formildende retning trekkes det fram at gjennomføringen av hovedforhandlingen har blitt betydelig lettere etter at de har erkjent straffeskyld, og de har derfor krav på tilståelsesrabatt.

«De tiltaltes skylderkjennelse gjorde at tyverisaken kunne avholdes som en tilnærmet utvidet tilståelsessak, og der tvistetema var riktig straff og ikke om skyld kunne bevises», heter det i dommen.

Den fjerde tiltalte er dømt til fengsel i to år og fire måneder, samt inndragning av en rekke gjenstander som retten finner bevist at stammer fra en kriminell handling.

Han er dømt for blant annet heleri, hvitvasking og overtredelse av våpenloven.

I dommen heter det at politiet mener at det også har vært flere andre involvert i tyveriene, og at flere av disse må regne med å bli pågrepet dersom de en dag kommer tilbake til Norge fra Litauen.

– Møysommelig arbeid

Illustrasjonsfoto: Trond Joelson
Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Innlandet politidistrikt satte ned en egen etterforskningsgruppe da de oppdaget at det ble meldt om mange lignende tyverier i distriktet utover året i 2022. Mobildata fra basestasjoner, samt bompasseringer, ble en sentral del av etterforskningen, og en analytiker laget tre omfattende rapporter.

– Det var et møysommelig arbeid og et puslespill. Etter hvert ble bevismaterialet så overveldende at de siktede valgte å samarbeide for å få strafferabatt, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik, som førte saken for påtalemyndigheten sammen med politiadvokat Mari Jøndal Bjertnæs, til Byggeindustrien.

Ringvik sier at han er fornøyd med at de fikk en domfellelse i en sak som omfatter nesten hundre forhold.

Hvordan har de fornærmede tatt det?

– Her var det stor variasjon. Noen var enkeltmannsforetak. Noen ble frastjålet mye og andre lite, men én som drev et lite firma ble rammet to ganger og gikk til slutt konkurs, sier Ringvik, og legger til at det for alle sammen blir mye byråkrati, «plunder og heft» og uleilighet i kjølvannet av slike hendelser.

Noen har spesialverktøy som det kan ta tid å få erstattet, og det kan igjen gå utover avtalte tidsfrister. Andre er kanskje ikke forsikret, og egenandelen, for dem som har forsikring, kan være høy. Når verktøyet ikke er helt nytt, får man heller ikke full erstatning. Bare tyvegodset etter det aller siste innbruddet, som førte til arrestasjoner, er tilbakeført til sine rettmessige eiere. Utover det skal mesteparten være ført ut av landet, ifølge politiadvokaten.

Forebyggende tiltak

Han sier at det er en del enkle ting som kunne ha vært gjort fra noen av de fornærmedes side, slik at verktøyet hadde vært bedre sikret. Noen har for eksempel bare hatt en hengelås som kunne klippes over. Dommen omtaler også at man ett sted har kunnet stikke hånda rett gjennom isolasjon ved inngangsdøra på en hytte under oppføring, og tatt seg inn på den måten.

Ringvik tipser om at viltkamera, med eller uten tilkoblet alarm, kan være et effektivt forebyggende tiltak.

– Da stikker de med en gang, sier han, og legger til at en container også kan sikres bedre mot innbrudd hvis man for eksempel parkerer kjøretøyet – som uansett står på området, slik at det blokkerer døra til containeren.

Til slutt anbefaler politiadvokaten at verktøy og utstyr merkes godt, slik at det lar seg gjøre å spore det tilbake til rett eier.

Hos Vestre Innlandet tingrett får Byggeindustrien opplyst at de tiltalte er gjort kjent med innholdet i dommen, men at den skal oversettes til litauisk før ankefristen på 14 dager begynner å løpe. Dommen er derfor ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS