Bilder fra Kristiansund kommunes tilsynsrapport skal vise rivebetong og isoporrester på en tomt hvor det ikke er gitt tillatelse til deponering. Foto: Kristiansund kommune
Bilder fra Kristiansund kommunes tilsynsrapport skal vise rivebetong og isoporrester på en tomt hvor det ikke er gitt tillatelse til deponering. Foto: Kristiansund kommune
Bilder fra Kristiansund kommunes tilsynsrapport skal vise rivebetong og isoporrester på en tomt hvor det ikke er gitt tillatelse til deponering. Foto: Kristiansund kommune

Kommunen mener 850 tonn rivebetong ble ulovlig dumpet

AF Decom gikk ut og etterlyste grunnentreprenører som trengte gjenbrukbare betongmasser i Kristiansund. Kristiansund kommune mener betongen er ulovlig deponert.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Tidens Krav i en artikkel fredag.

I forbindelse med bygging av en ny lokasjon for McDonalds i Kristiansund har AF Decom gjennomført riving av eksisterende bygg på McDonalds-tomten for byggherre Alti Futura, som igjen bygger for McDonalds.

Betong fra rivingen ble kjørt bort av grunnentreprenør Olav Alvheim Maskinstasjon AS og levert på to eiendommer eid av Alvheim Eiendom AS og Sødal AS.

I en tilsynsrapport datert 28. juni reagerer kommunen på mengden krom 6 i betongen, men etter oppfølging fra AF Decom, ble det klart at to kromprøver på 23 og 24 milligram per kilo, gjaldt vanlig krom, som har en grenseverdi på 100 milligram per kilo. Det mer skadelige krom 6, som lenge har vært en utfordring for gjenvinning av betong, hadde i den høyeste målingen kun en konsentrasjon på fem milligram per kilo, godt under grenseverdien på åtte.

Ikke tillatelse

I en oppdatert tilsynsrapport fra 22. juli har kommunen fjernet det meste av henvisninger til krom 6-problematikken.

Prosjektleder Kenneth Eikrem i AF Decom sier til Byggeindustrien at de er glade for at kommunen har rettet opp i rapporten.

– Det som vi feilaktig ble arrestert på her, var å levere masser med for høyt krom 6-innhold, og det er fjernet fra rapporten. Vi hadde gode målinger på dette, så vi var ganske sikre i vår sak, sier Eikrem.

Dumpingen er fortsatt ikke uten problemer, ifølge kommunens rapport.

«I denne saken har ikke mottaker av massene tillatelse til å deponere massene på nevnte tomt. Det er 14.6.2024 sendt ut pålegg til vedkommende om øyeblikkelig stans av deponering av masser», skriver Kristiansund kommune i den oppdaterte rapporten.

Ved stedlig tilsyn skal også kommunen ha observert betong som var dumpet i nærheten av en bekk, samt at det var synlige rester av isopor i en dam på tomten.

– Vi har vært i kontakt med Olav Alvheim Maskinstasjon, og de sier de har vært på tomten med håv og rake for å rydde opp isopor, og de har flyttet alt av betong på tørt land. Dette er gjenbrukt betong, ikke knust fjell, og det vil være rester av andre materialer. I dette tilfellet var det snakk om en bunnplate og en ringmur som vi så kunne gjenbrukes. Vi har snudd dekket og fjernet isoporen manuelt, men det er så godt som umulig å oppdage alt uten at det legges i vann, sier Eikrem til Byggeindustrien.

Endrer rutinene

I den oppdaterte tilsynsrapporten fra Kristiansund kommune skriver bygningsmyndigheten i kommunen at de vil «anbefale AF Decom AS å oppdatere rutinen sin for å sikre at mottaker av gjenvunnet materiale har tillatelse til å deponere massene på den nevnte tomten».

Eikrem sier de vil lytte til kommunen.

– Når vi ser at noe kan gjenbrukes, har vi et overordnet miljøansvar for å prøve å gjenbruke det lokalt. Her fikk vi respons fra en grunnentreprenør på at de trengte fyllmasser, og vi betalte dem for å kjøre massene bort. Det er utenfor vår makt å påvirke hvordan massene dumpes, men selv om det ikke er noe krav, ser vi at vi bør sjekke at de som vi leverer til, faktisk har lov til å tippe massene. Vi vil inkludere dette som et punkt i våre rutiner, sier Eikrem.

Byggeindustrien har prøvd å komme i kontakt med både styreleder og daglig leder i Olav Alvheim Maskinstasjon for en kommentar til at kommunen mener betongdeponeringen er ulovlig, men har ikke lyktes med å få svar. Til Tidens Krav skal Olav Alvheim Maskinstasjon-sjefen ha sagt at han ikke har noen kommentar utover de uttalelsene avisen hadde fått fra AF Gruppen.

– Det er stor miljømessig gevinst ved at masser kan gjenbrukes lokalt, og vi håper ikke saker som dette bidrar til at entreprenører blir redde for å ta imot rivemasser, kommenterer Kenneth Eikrem.

På grunn av ferieavvikling i Kristiansund kommune har ingen i Plan og bygg vært tilgjengelige for å snakke med Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS