Ekstremværet Hans førte til flom flere steder. Her fra ring 2 i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Ekstremværet Hans førte til flom flere steder. Her fra ring 2 i Oslo.

Kommune la ut for skader etter «Hans» – venter fortsatt på pengene

Holtålen kommune ga rentefrie lån til innbyggerne som ble hardest rammet av «Hans» i fjor, slik at de kunne komme raskt i gang med gjenoppbyggingen. Nå trenger kommunen pengene, og reagerer på lang saksbehandlingstid i Naturskadefondet.

Publisert Sist oppdatert

Tanken bak de rentefrie lånene var at kommunen skulle yte hjelp midlertidig, slik at innbyggerne slapp å vente på erstatningen fra Naturskadefondet. Men saksbehandlingen i Landbruksdirektoratet, som har ansvar for fondet, trekker ut i tid – og kommunen begynner å bli utålmodig.

Ifølge Arbeidets Rett, som meldte om saken først, er kommunens økonomi under sterkt press, og den lange saksbehandlingstiden er ifølge ordfører Jan Arild Siversgård noe som bekymrer både innbyggerne som venter på svar og politikerne som har lånt ut pengene.

– Vi trenger nå alle midler til å forsøke å opprettholde de tjenester vi er nødt til å yte, sier Sivertsgård til retten.no.

Holtålen kommune ligger i Trøndelag, rundt tre mil nord for Røros.

Byggeindustrien har fått innsyn i en e-post kommunens enhetsleder for Kultur, plan og utvikling har sendt til Landbruksdirektoratet. Her viser han til at det i de første svarbrevene som gikk ut til søkerne, med bekreftelse på at søknaden var mottatt, var estimert en saksbehandlingstid på hundre dager.

«Hans» herjet i august 2023, og noen av søkerne hadde fortsatt ikke fått svar da e-posten ble sendt i midten av juni.

Landbruksdirektoratet bekrefter i sitt svar til kommunen at saksbehandlingstiden har vært lenger enn hundre dager, som snittet var før Hans, og skriver at det er jobbet kontinuerlig med oppbemanning etter dette. Det er den ekstraordinært store saksmengden som har gjort at saksbehandlingstiden har økt drastisk.

På sine egne nettsider skriver direktoratet at de har fått inn over to tusen erstatningskrav etter Hans, og at saksbehandlingen i dag er stipulert til 190 dager eller rundt 6,5 måned.

«Vi utbetaler erstatningen når vi får dokumentasjon på at skaden er utbedret. Skaden må utbedres innen tre år for at man skal få utbetalt erstatning – men man kan søke om utsettelse», heter det på Landbruksdirektoratets nettsider.

Powered by Labrador CMS