Illustrasjonsfoto: Trond Joelson
Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Vekst på tre prosent i omsetningen for de 100 største i 2023 - her er listen

Den samlede omsetningen for de 100 største i bygge- og anleggsbransjen økte med drøye tre prosent i 2023. Selv om omsetningen økte, er dette en betydelig nedgang fra veksten på drøye ni prosent i 2022. Ser vi til resultater før skatt er situasjonen tilnærmet uendret fra 2022 med en resultatgrad på litt over tre prosent.

Publisert Sist oppdatert

De 100 største i bygg og anlegg

Oversikten er utarbeidet av Prognosesenterets Ingrid Olive Engesæter på vegne av Byggeindustrien.

Du kan lese mye mer om De 100 største i bygg og anlegg i Byggeindustrien nummer 11. Her finner du også dyptgående analyser rundt ulike deler av oversikten.

Dette kommer frem i Byggeindustriens årlige oversikt av de 100 største utførende virksomhetene i byggenæringen.

Hele listen finner du her.

Den komplette oversikten av undersøkelsen finner du her

269 milliarder i samlet omsetning for de 100 største
Den samlede omsetningen for de 100 største, inklusive estimater for manglende bedrifter, var 269 milliarder kroner i 2023. Den estimerte totalomsetningen for 2023 er sju milliarder kroner høyere enn i 2022, og tilsvarer en vekst på nesten tre prosent.

Veidekke tar igjen førsteplassen som den største bedriften med en totalomsetning på 43 milliarder kroner. De fire største bedriftene har beholdt sin plassering siden 2019 – Veidekke, AF Gruppen, Skanska Norge og Consto. HENT gikk fra 6. plass i 2022 til 5. plass i 2023, med en omsetning på 9,465 milliarder kroner i 2023. Totalomsetningen for topp 5 endte på drøye 112 milliarder kroner. Ser vi til topp ti er det også flere gjengangere fra forrige gang: Peab i Norge, NCC i Norge, NRC Group og Mesta. Ny i år er Backe på en 6. plass. Som kjent inngår nå tallene fra oppkjøpte Kruse Smith Entreprenør i tallene til Backe.

Foreløpige tall for innenlandsomsetningen til de 100 største viser en omsetning på 231 milliarder kroner i 2023, en økning på tre prosent fra 2022. Ser vi til utenlandsomsetningen viser foreløpige tall nesten 38 milliarder kroner, og utgjør en vekst på rundt 0,5 prosent fra 2022. Veidekke var største bidragsyter til utenlandsomsetningen i 2023, med 18 milliarder kroner. AF Gruppen er den nest største bidragsyteren med en utenlandsomsetning på drøye ni milliarder kroner. Mens GK Gruppen stod for den største veksten fra 2022 til 2023 med 12 prosent. Størst utenlandsandel av totalomsetningen har derimot NRC Group og Protan med henholdsvis 69 prosent og 66 prosent.

De ti største bedriftene omsatte for om lag 147 milliarder kroner i 2023. Dette tilsvarer en vekst på litt over fem prosent fra 2022. Videre utgjør de ti største bedriftene 54 prosent av omsetningen blant de 100 største. Foreløpige tall for innenlandsomsetningen viser en omsetning på 115 milliarder kroner, en sterk vekst på nesten ni prosent fra 2022. Situasjonen er mer dyster for utenlandsomsetningen som endte på drøye 32 milliarder kroner, en nedgang på litt over fem prosent fra 2022. De ti største bedriftene står for nærmere 85 prosent av utenlandsomsetningen til de 100 største, og nedgangen i år blant de ti største bidrar dermed betydelig til den totale nedgangen i utenlandsomsetningen for 2023.

Anslått volumnedgang på to prosent for de 100 største
SSBs foreløpige beregninger av prisveksten på bygg- og anleggsproduksjonen viser en økning på litt over fire prosent for 2023. Samtidig viser de foreløpige tallene for de 100 største en vekst i totalomsetning på nesten tre prosent for 2023. Dette resulterer i en volumnedgang på nesten to prosent fra fjoråret. Skiller vi mellom innenlands- og utenlandsomsetning viser våre anslag en nedgang på én prosent i produksjonsvolumet for innenlandsomsetningen, og en økning på nesten fire prosent i produksjonsvolumet for utenlandsomsetningen.

Uendret lønnsomhet
Foreløpige tall fra de 100 største bedriftene viser at resultatet før skatt utgjorde litt over tre prosent av totalomsetningen i 2023, en tilnærmet uendret lønnsomhet fra 2022. Lønnsomheten i 2023 endte på gjennomsnittet for perioden 1990-2023. For de ti største bedriftene (minus NCC i Norge og Peab i Norge som ikke har oppgitt resultat), var resultatet før skatt på tre prosent, som er høyere enn snittet for de ti største over perioden 1990-2023, som er på litt under tre prosent. Av disse ti største gjorde HENT det best med 6,7 prosent, etterfulgt Skanska Norge med 6,3 prosent.

Om undersøkelsen
Det gjøres oppmerksom på at rapporterte tall kun er foreløpige ettersom flere bedrifter ikke har rapportert regnskapstall for 2023 innen denne artikkelen blir publisert. Der vi mangler regnskapstall har vi lagd estimater for omsetning og sysselsetting basert på fjorårets rapportering, men vi har begrenset oss til bedrifter som kvalifiserer seg til topp 100.

Byggeindustriens årlige oversikt over nøkkeltall for de store bygge- og anleggsbedriftene skal inkludere de hundre største utførende selskapene i bransjen, målt etter omsetning. Oversikten dekker bygge- og anleggsentreprenører, byggmestere og ferdighusprodusenter.

Datagrunnlaget brukt i denne undersøkelsen er fra et spørreskjema som er sendt ut til bedriftene i Byggeindustriens bedriftsdatabase. I enkelte tilfeller hvor respondenter ikke har besvart spørreskjemaet, har regnskapstallgrunnlaget blitt hentet fra Brønnøysundregisteret via Proff firmasøk, i tilfellene der regnskapene allerede er offentliggjort. Oversikten over de hundre største er sjeldent komplett. De største bedriftene vi ikke har fått tall fra denne gang er blant annet Håndverksgruppen, ØMF Holdning, Bakkegruppen, Trym.

Etter hvert som manglende bedrifters regnskap blir publisert i offentlige statistikker, vil tabellen med regnskapstall oppdatert løpende på bygg.no. Den oppdaterte statistikken, som inkluderer både bedriftene i denne oversikten og andre bedrifter vi mangler data for, vil bli også bli publisert i augustutgaven av Byggeindustrien, forutsatt at regnskapstallene er offentliggjort. Byggeindustriens oversikt over nøkkeltall for store bygge- og anleggsbedrifter har vært i gang siden 1970-tallet.

Hele listen finner du her.

Den komplette oversikten av undersøkelsen finner du her

Powered by Labrador CMS