Byggebransjens uropatrulje varslet Arbeidstilsynet om forholdene på byggeplassen i Trøndelag. Foto: Byggebransjen uropatrulje
Byggebransjens uropatrulje varslet Arbeidstilsynet om forholdene på byggeplassen i Trøndelag.

Entreprenør fikk overtredelsesgebyrer – frykter konkurs

En entreprenør som nylig ble ilagt to overtredelsesgebyrer på til sammen 220.000 kroner av Arbeidstilsynet, frykter kroken på døra.

Publisert Sist oppdatert

I november i fjor skrev Byggeindustrien at Arbeidstilsynet avdekket flere brudd under et tilsyn på byggeplassen til Nordic Carpenters. 4. oktober var Arbeidstilsynet på et nytt besøk, og da fikk selskapet seks nye pålegg.

«Det manglet kollektiv sikring på takflate. Fallhøyde 3,2 meter.»

«Arbeidstakerne opplyser at de har en totalpris for hele huset, og har ikke ført timelister.»

«Riskanalyse kan ikke være kjent for de ansatte da stillas og sikring langs gavlvegg hadde mange avvik.»

Dette er tre av 24 punkter Arbeidstilsynet listet opp under tilsyn på en ny bolig, som bygges av Nordic Carpenters på vegne av Älvsbyhus, i Malvik i Trøndelag. Det kommer frem i Arbeidstilsynets vedtak om overtredelsesgebyr datert 24. april i år.

Under et tilsyn på en ny bolig i Hamarvik fant Arbeidstilsynet et arbeidsområde i første etasje uten kollektiv sikring. Fallhøyden var klart over to meter, ifølge Arbeidstilsynet. Her listet Arbeidstilsynet opp 15 punkter.

– Klaget på vedtakene

Trond-Henry Skjønsfjell i Arbeidstilsynet. Foto: Fotograf Ole Ekker/ Arbeidstilsynet
Trond-Henry Skjønsfjell i Arbeidstilsynet.

Begge tilsynene endte med et overtredelsesgebyr hver til Älvsbyhus’ underentreprenør.

– De har klaget på vedtakene om overtredelsesgebyr, sier Trond-Henry Skjønsfjell, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Skjønsfjell bekrefter at de har hatt to forskjellige saker gående opp mot Nordic Carpenters, hvorav entreprenøren har klaget på begge.

– Det er riktig at summen av begge overtredelsesgebyrene er 220.000 kroner, forteller Skjønsfjell.

– Helt feil

Daglig leder i Nordic Carpenters, Raigo Uusjärv, mener at hvis arbeiderne ikke gjør det han har bedt om, så er det uforståelig hvorfor alt ansvaret faller på bedriften og ikke på arbeiderne.

– Hvis bedriften har gjort alt for å sikre at arbeiderne er trygge og de selv ikke følger det, så kan ikke bedriften gjøre noe. Det som med andre ord er uforståelig for meg er hvis arbeiderne vet de ikke kan jobbe der før stillaset er rundt huset, og de gjør det. Vårt arbeid er basert på tillit, da det ikke er mulig for meg å være personlig til stede ved alle objekter fordi objektene ligger over hele Norge og avstandene er store, skriver Uusjärv i en e-post til Byggeindustrien.

– Arbeidstilsynet opplyser at dere har fått to bøter på til sammen 220.000 kroner. Har du en kommentar til bøtene?

– Et slikt beløp tvinger oss til å stenge selskapet, da boten ble beregnet for regnskapsåret 2022 og ikke 2023. Selskapets overskudd i fjor var på 50.000 kroner, og en bot på 220.000 er veldig, veldig stor. Volumet av arbeidet vårt har gått ned med rundt 70 prosent, og for øyeblikket jobber vi med å holde firmaet i live, men det ser ut til at det er umulig, skriver Uusjärv.

– Arbeidstilsynet stanset arbeidet deres på grunn av usikret arbeid i høyden, manglende risikovurdering og manglende føring av arbeidstimer. Har du en kommentar til det?

– Vi har leieavtaler med ulike stillasfirmaer over hele Norge, og arbeidere kan leie dem hvor som helst i Norge. Men dersom de ikke anser det som nødvendig å montere stillaset i tide og bedriften får bot for det, så er det helt feil, skriver Uusjärv.

Saken er også omtalt i Stjørdals-nytt.

– Like viktig er det å kontrollere at lover blir fulgt opp i praksis

Prosjektleder i Byggebransjens Uropatrulje, Vidar Sagmyr, mener at overtredelsesgebyrene er et eksempel på hvordan det går når Älvsbyhus ikke gjør jobben sin, og ender opp med useriøse underentreprenører.

– Jeg mener alvorlighetsgraden i saken om Nordic Carpenters er såpass høy at dette burde kommet fram i Älvsbyhus’ aktsomhetsvurderinger, sier Sagmyr til Byggeindustrien.

– Sjefen i Nordic Carpenters legger skylda på sine ansatte, mens Älvsbyhus peker på Nordic Carpenters, fremfor å ta ansvar selv. Älvsbyhus’ aktsomhetsvurderinger for 2023 sier ingenting om utfordringene hos underleverandørene sine, forteller Sagmyr.

Prosjektleder i Byggebransjens Uropatrulje, Vidar Sagmyr.
Prosjektleder i Byggebransjens Uropatrulje, Vidar Sagmyr.

I stedet forsøker Älvsbyhus seg på ansvarsfraskrivelse ved å dytte ansvaret over på underentreprenøren, ifølge uropatruljen.

– Faktum er jo at Älvsbyhus ble klar over problemstillingen da denne saken dukket opp i media i fjor, forteller Sagmyr.

Uropatruljen mener Älvsbyhus bør stille høyere krav til underentreprenørene sine.

– Men like viktig er det å faktisk kontrollere at krav og lover blir fulgt opp i praksis. Dette krever folk i felten som faktisk tar stikkprøver og kontrollerer sin egen leverandørkjede, mener Sagmyr.

Denne saken avdekket også at Älvsbyhus sjelden eller aldri leverer forhåndsmelding for prosjektene sine, noe som også ble påpekt av Arbeidstilsynet i en egen tilsynssak, ifølge Sagmyr.

– Manglende forhåndsmeldinger gjør det vanskelig for Arbeidstilsynet å følge opp. Som en ansvarlig byggherre burde dette være en ren rutinesak å få på plass. Dersom byggherren er forbruker skal forhåndsmeldingen sendes inn av virksomheten som påtar seg å utføre bygge- eller anleggsarbeidet. Manglende forhåndsmelding er en gjenganger på prosjekter i regi av kriminelle aktører, nettopp for å unndra seg kontroller. Her har Älvsbyhus muligheten til å endre en rutine der de tydelig signaliserer hvilken type aktør de selv ønsker å være, sier Sagmyr.

Älvsbyhus: – Ingen kommentar

Administrerende direktør i Älvsbyhus Norge, Ruben Vea. Foto: Älvsbyhus
Administrerende direktør i Älvsbyhus Norge, Ruben Vea.

Byggeindustrien har forelagt administrerende direktør i Älvsbyhus, Ruben Vea, kritikken fra Byggebransjens Uropatrulje.

– Jeg har ingen kommentar, skriver Vea i en e-post.

Nordic Carpenters: – De kan si eller mene hva de vil

Som tidligere nevnt mener Raigo Uusjärv i Nordic Carpenters at bedriften ikke kan gjøre noe i de tilfellene bedriften har gjort alt den kan for å sikre at arbeiderne er trygge og de selv ikke følger det.

– Byggebransjens Uropatrulje beskriver Nordic Carpenters som en useriøs underentreprenør. Har du en kommentar til det?

– De kan si eller mene hva de vil, men jeg tror vi bare hadde dårlige ting som skjedde på feil tidspunkt, svarer Uusjärv.

– Uropatruljen sier manglende forhåndsmelding er et kjennetegn ved deres prosjekter, og at underentreprenører for Älvsbyhus sjelden eller aldri leverer forhåndsmelding før byggestart. Har du en kommentar til det?

– Jeg har ingenting å si på det, og er ikke klar over å informere noen når vi starter jobben, skriver Uusjärv.

– Den enkelte entreprenør velger sine underentreprenører

Byggeindustrien har spurt Arbeidstilsynet om de har noe syn på at Älvsbyhus bruker Nordic Carpenters som underentreprenør uten å opplyse at de har fått overtredelsesgebyrer i sin aktsomhetsvurdering.

– Nei, vi har ikke det. Den enkelte entreprenør velger sine underentreprenører, svarer Skjønsfjell.

Powered by Labrador CMS