Heis. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Heis. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Svenskene utsetter 2G-stenging – Norge følger ikke etter

I Sverige utsetter Telia stenging av 2G-nettet fra 2025 til 2027, men verken Telia Norge eller Telenor vil gjøre det samme her hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år skrev Byggeindustrien om planene for nedstenging av 2G-nettet i Norge i løpet av 2025. Dette er et nettverk som man regner med at over 750.000 Internet of things-enheter fortsatt bruker i system koblet mot nettopp 2G. Dersom disse ikke blir skiftet ut før nettet slås av, kan man risikere at for eksempel brann-, innbrudds- og heisalarmer slutter å fungere. Det samme gjelder enkelte nødalarmer i biler.

Flere aktører varslet om at utskiftingen til nye systemer tok for lang tid, og at det var lite oppmerksomhet rundt det.

Problemstillingen er lik i Sverige, men nå har Telia Sverige gått ut og sagt at de utsetter nedstengningen av 2G-nettet til 2027.

– 2G-nettet er nå nesten tomt, og mange av våre kunder har allerede oppgradert til moderne 4G- og 5G-nett. Men for å få til en smidig overgang for alle, så undersøkte vi muligheten for å utsette nedstengningen av 2G-nettet. Konklusjonen er at vi kan vente med å gjøre det til 2027, sier teknisk sjef Staffan Åkesson i Telia Sverige i en pressemelding.

Telia Sverige peker på at de har skrudd ned over halvparten av sitt 3G-nett, og at det vil stenge i løpet av 2025. Samtidig viser de til at flere fortsatt bruker 2G-nettet til alarmer og biler. I tillegg understreker de at de fleste 3G-telefoner har støtte for 2G.

Men tonen har ikke forandret seg i den norske delen av Telia.

– Telia Norge vil begynne stengingen av 2G-nettet i august 2025, og vi skal være ferdig innen utgangen av 2025. Bakgrunnen er blant annet at vi ønsker å lage plass i mobilnettet for bedre 4G- og 5G-tjenester. Størst effekt vil det få for Distrikts-Norge, der 2G i dag beslaglegger større andeler av den totale tilgjengelige kapasiteten. Vi har god dialog med relevante aktører om stengingen av 2G-nettet, og jobber for at slukkingen får færrest mulig negative konsekvenser for brukerne, sier informasjonssjef Daniel Barhom i Telia Norge til Byggeindustrien.

– Hvorfor gjør Telia andre prioriteringer i Sverige enn i Norge?

– Norge og Sverige er to forskjellige markeder som ikke kan sammenlignes, og dermed gjøres det hele tiden ulike vurderinger. Det samme var tilfelle for stengingen av 3G-nettet, hvor Telia Norge var mye tidligere ute, svarer han.

Heller ikke Telenor har noen planer om å utsette stengingen i Norge.

– Det offisielle svaret er fortsatt at Telenor Norge beholder 2G med dagens dekning ut 2025. Etter dette er nettet planlagt nedkoblet, skriver dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor i en e-post til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS