10 lærlinger og 36 taktekkerlag skal delta under NM i taktekking i Trondheim i slutten av mai. Bildet er fra mesterskapet i 2018.
10 lærlinger og 36 taktekkerlag skal delta under NM i taktekking i Trondheim i slutten av mai. Bildet er fra mesterskapet i 2018.

Endelig skal takbransjen samles igjen

Det er hele seks år siden sist gang Norges takmesse og NM i taktekking ble arrangert. Da er det kanskje ikke så rart at det er rekordstor påmelding når tak-bransjens viktigste samlingsarena igjen går av stabelen i Trondheim i slutten av mai.

Publisert Sist oppdatert

Korona satte en stopper for 2020-utgaven av Norges takmesse og NM i taktekking, og etter det har arrangementet liggeti dvale. Men 24.- 26. mai vil Takforum Trøndelag, sammenmed Koment, igjen samle takbransjen i ClarionHotel & Congress Brattøra i Trondheim.

Arrangøren forventer at 600 – 700 vil delta i løpet av de to messe- og NM-dagene.

– Vi har brukt 1,5 år på å planlegge og nå tror vi det meste er på plass. Vi opplever rekordstor påmelding og generelt stor interesse for arrangementet. Jeg tror bransjen gleder seg til å komme til Trondheim, sier Jørn Erik Berg, daglig leder i Takforum Trøndelag og nestleder i styret til Takentreprenørenes forening (TEF).

Norges takmesse inneholder både seminarer og utstillerområde. Berg vektlegger at hovedfokus under messen er rekrutering til taktekkerfaget, med eget rekruteringsseminar. Han håper også at representanter fra de store bygg-entreprenørene tar turen innom for faglig påfyll. Berg kan blant annet friste med motivasjonsforedrag av Geir Aker, mest kjent som fenriken i Kompani Lauritzen.

Jørn Erik Berg leder Takforum Trøndelag og nestleder i styret til Takentreprenørenes forening (TEF). Til daglig er han distriktssjef i Mataki.
Jørn Erik Berg leder Takforum Trøndelag og nestleder i styret til Takentreprenørenes forening (TEF). Til daglig er han distriktssjef i Mataki.

36 lag fra hele landet

Berg ønsker også mest mulig publikum når det igjen skal kåres norske mestere i taktekkerfaget.

– Det er påmeldt ti lærlinger i lærlingekonkurransen som er en individuell konkurranse. I den store lagkonkurransen er det påmeldt 36 lag som kommer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Dette er med andre ord en begivenhet for takbransjen i hele Norge, sier Berg. Han legger til at det selvsagt er bankett på lørdag med blant annet artister og prisutdelinger.

Fornøyd bransjedirektør

Solveig Horne, bransjedirektør i TEF, sier det er flott og viktig for bransjen at Norges takmesse og NM i taktekking er tilbake.

– Det er positivt å ha en samlingsplass som viser frem faget og som løfter frem rekrutteringen til bransjen, sier hun.

Til tross for at det er nedgang i aktivitet i byggenæringen, mener Horne det er en offensiv og optimistisk takbransje som samles i Trondheim i slutten av mai.

– Det vil alltid være noen aktører som sliter litt, men generelt får vi høre at det går ganske bra. Jeg tror mange tenker at de skal klore seg fast i 2024 og at aktiviteten vil ta seg opp fra neste år. Det viktigste signalet bransjen kan sende er at det er behov for fagfolk og at de som satser på taktekkerfaget er garantert jobb, sier Horne.

Kommet for å bli

Jørn Erik Berg håper og tror at Norges takmesse og NM i taktekking nå har kommet for å bli.

– Planen er å arrangere dette annen hvert år, slik som tidligere. Vi ønsker i utgangspunktet å flytte arrangementet litt rundt i Norge, så får vi se om det er noen som kaster seg på og ønsker å arrangere i 2026. Hvis ikke er vi motiverte for å gjøre dette igjen, sier han.

Powered by Labrador CMS