Foto: Trond Joelson

De som utnytter arbeidere må straffes hardere

Selv om byggenæringen nå opplever et roligere marked enn på lang tid, er det ikke slik at de som ønsker å tjene penger ved å operere på feil side av regelverket har forsvunnet.

Publisert Sist oppdatert

De er fortsatt i stor grad til stede, og vi får ofte servert historier om arbeidere, som oftest med utenlandsk bakgrunn, som utnyttes på ulike måter i et arbeidsforhold.

Dette er noe vi har sett gjennom mange år, og som virkelig skjøt fart med utvidelsen av EU med ti nye medlemsland og den nye EØS-avtalen i 2004 med fri flyt av varer og tjenester. Disse arbeiderne har vært en viktig ressurs i å bygge opp det moderne Norge slik vi kjenner det i dag, men de har ikke fått den behandlingen og beskyttelsen de har krav på fra det norske samfunnet. Vi har i hvert fall ikke klart å bruke regelverket godt nok til å hindre at altfor mange har blitt utnyttet på ulovlig vis.

Byggenæringen er et sted med store og mange kontrakter med mye penger i omløp. Dette har dessverre medvirket til at kriminelle på ulike måter har etablert seg som en del av næringen, og de har klart å operere innen sektoren på ulike måter. Dette går selvsagt mest utover de menneskene som rammes direkte, og som ikke får den beskyttelsen eller oppfølgningen de fortjener. Men det er også slik at dette er med på å undergrave de som arbeider seriøst og ønsker å følge alle lover og regler innen næringen. Heldigvis gjelder dette de aller fleste, men det er ikke til å komme unna at det er for mange som ikke har en intensjon om det samme.

Dette er noe både myndighetene og næringen selv gjennom mange år har forsøkt å bekjempe. Man har til en viss grad sett en liten bedring innen visse områder, men problemet har dessverre definitivt ikke forsvunnet. Det har bare blitt litt mindre synlig i offentligheten den senere tiden. For lovbruddene skjer fortsatt og det er fremdeles slik at for mange utenlandske arbeidere jobber og bor under uverdige forhold.

Det er derfor positivt at regjeringen nå vil åpne opp for å straffe de som utnytter utlendinger i et arbeids- og boligforhold. De vil også ha strengere straffer. Nå gjelder det å finne den rette innretningen på de nye lovene, og at man tilpasser disse til samfunnets behov, og at de treffer riktig. Tiden er selvsagt forbi til at vi kan tillate at dette får fortsette.

Powered by Labrador CMS