Ståle Rød, konsernsjef i Skanska, var med på podkasten Byggeplassen via Teams. Skjermdump
Podkast: Skanska-sjefen om smittepress i Bergen, skiftende rammevilkår og hjemmekontor
Skanskas konsernsjef Ståle Rød gir et innblikk i hvordan det er å styre en av landets største entreprenører gjennom en tid der rammevilkårene stadig er i endring.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Ståle Rød er gjest i Byggeindustriens podkast Byggeplassen. Fra hjemmekontoret i Hålandsdalen i Bjørnafjorden kommune snakker konsernsjefen i Skanska om entreprenørens utvikling i Norge, smittepress i Bergen, korona, sikkerhet og bransjens stadig skiftende rammevilkår.
– Det er uoversiktlige tider, men vi har stått i denne situasjonen med korona i snart ett år og begynner å bli vant til skiftende rammebetingelser. Vi har håndtert situasjonen godt til nå, og vi må være forberedt på at det fortsatt kan forekomme virusoppblomstring og utbrudd, i alle fall i første del av 2021, som gjør at vi vil få nye lokale reguleringer å forholde oss til, sier Ståle Rød i podkasten.
På spørsmål om hvordan Skanska vil pårvirkes av en langvarig grensestenging for arbeidsinnsvandrere, svarer Rød:
– Det er et betydelig innslag av utenlandsk arbeidskraft i byggenæringen, men for vår del er andelen ganske liten når du ser på totalen av 2.000 fagarbeidere. Men også vi har arbeidstakere som bor i Polen og Sverige som nå møtes av stengte grenser. Vi har fått på plass løsninger med organisasjonene og våre ansatte som gjør at vi kan håndtere en slik situasjon i 14 dager eller tre uker. Foreløpig er det bestemt grensestening frem til 1. mars, så får vi se hva som skjer etter det. Men det vil få konsekvenser om det varer vesentlig lenger hva som er skissert nå, sier Ståle Rød.
Ståle Rød snakker også om utviklingen i 2020, en ordreportefølje på rundt 20 milliarder og hvilke forventninger han har til den ny Nasjonal transportplan (NTP) som er varslet fra regjeringen i mars.
– Vi forventer at den inneholder prosjekt med større grad av realisme enn tidligere. De prosjektene som flagges må få den finansieringen de trenger, de må komme i markedet på den tiden de er flagget å komme på og de må utføres på den måten som det tidlig gis signaler om at de skal utføres på. Vi er en bransje som er avhengige av å bygge opp kompetanse og kapasitet for å posisjonere oss for de prosjektene som kommer, sier Ståle Rød.