Konrad Fugas (fra venstre), Ignacy Lozinski, Janusz Majcher, Krzysztof Wojslaw, Marcin Pszczolka og Konrad Naborczyk er gjengen bak BIMCorner.

Her er BIM-ekspertenes beste tips

Bransjebloggen BIMCorner ble startet opp i 2019 da en gjeng polske eksperter møttes på tvers av den norske byggenæringen med samme ønske: En god, verifisert kilde til oppdatert BIM-kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Denne artikkelen stod på trykk i Byggeindustriens 19. utgave i 2020.

BIMCorner er en blogg med omtrent 100.000 unike besøkende fra 190 forskjellige land. Her deles guider og artikler primært om BIM, gratis med leserne. Krzysztof Wojslaw i Sweco er en av seks grunnleggere av bloggen, og tidligere i år ble han kåret til årets unge rådgiver for 2020 av Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), blant annet på grunn av arbeidet han har gjort med å dele kunnskap om BIM og sitt spesialfelt parametrisk design.

– Det var helt sikkert mye på grunn av BIMCorner, i tillegg til at vi i Sweco jobbet på Randselva bru, som ble kåret til verdens beste BIM-prosjekt. Jeg tror nok det hadde noe med saken og gjøre også, men jeg liker godt å dele kunnskapen med andre, sier Wojslaw når han møter Byggeindustrien – digitalt, selvfølgelig.

Bruingeniøren kommer opprinnelig fra Polen, men er utdannet ved NTNU i Trondheim, og har jobbet i Sweco de siste fire årene.

Grunnleggerne av BIMCorner jobber både innen programvareutvikling, i entreprenørleddet og i rådgiverleddet i bygg og anlegg. Det at alle seks opprinnelig kommer fra Polen og jobber og bor i Oslo, er ikke helt tilfeldig.

– Vi har møttes på prosjekt, på konferanse og på norskkurs. Når du er på en konferanse og ser et polsk navn på deltakerlista, er terskelen lav for å ta kontakt, forklarer Wojslaw.

Slikt blir det tverrfaglige møter av. BIMCorner-gjengen består av Krzysztof Wojsław fra Sweco, Janusz Majcher og Marcin Pszczółka fra Norconsult, Konrad Naborczyk fra Skanska Norge, Konrad Fugas fra DRofus, Ingacy Łoziński, som jobber for seg selv.

Digital dugnad

I tillegg til å komme fra samme land, har de seks grunnleggerne også delt en grunnleggende interesse for bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De delte også samme ønske om en god kilde for ny og verifisert BIM-kunnskap, og ble etter hvert enige om at dette var en mangel som de faktisk kunne gjøre noe med.

– Det mangler stort sett høykvalitetskunnskap på intranett, og det meste som ligger tilgjengelig ute, kommer fra bedrifter som prøver å selge programvare. Vi bestemte oss for å samle beste kunnskap om BIM, og tenkte at sharing is caring. Det ble en dugnad, forteller Wojslaw.

Den digitale dugnaden ble raskt lagt merke til i bransjen.

– I løpet av ett år har vi fått mange positive tilbakemeldinger fra hele verden. Det motiverer oss veldig. Siden vi har begynt bloggen har folk fra 190 land besøkt den, også fra land i Afrika, Sør-Amerika, Australia, you name it. Det inspirerer oss til å bruke fritiden på denne bloggen, sier Wojslaw

Ekspertoppskriften

En ny artikkel legges ut på BIMCorner hver onsdag, og alle de seks grunnleggerne rullerer som artikkelforfattere. Så langt har det mest populære innlegget på bloggen, en oversikt over hvilken BIM-software som kan brukes til hvilke formål, nesten 30.000 besøkende.

– Vi skriver artiklene på engelsk og på polsk. Vi hadde planer om å skrive på norsk også, men siden alle nordmenn kan lese engelsk, var det ikke helt vits. Hver artikkel som vi skriver, krever mellom 20 og 25 timer med resarch, så vi lærer veldig mye av å skrive bloggen. På samme måte som vi jobber i firmaene våre, har vi også sidemannskontroll slik at alt vi skriver kontrolleres og godkjennes før publisering, forteller Wojslaw.

Gjennom brudesign og arbeid med VDC og parametrisk design i Sweco, samt som medgrunnlegger og skribent i BIMCorner, sitter Wojslaw på solid innsikt i hva som kreves for å bli god på BIM.

Allerede mener han Norge er helt i verdenstoppen på BIM, sammen med teknologinasjoner som Storbritannia, Finland og Singapore. Nivået blant BIM-brukerne i den norske bygg- og anleggsnæringen er dermed høyt, men Wojslaw er sikker i sin sak om hva som må til for å bli en ordentlig BIM-ekspert.

– Du må bruke det ute i prosjekt. Det holder ikke å lage modeller for å lage modeller; modellen må også ut på byggeplassen. Vær med på papirløse prosjekter og store, kompliserte prosjekter, og selvfølgelig – les BIMCorner, sier han.

Her er noen av BIMCorners mest populære artikler som Wojslaw anbefaler å lese:

9 reasons why Norway is the best in BIM

BIM requirements in Norway

What is virtual design and construction

Ultimate BIM software list for BIM coordinators

Creating a successful BIM execution plan

Powered by Labrador CMS