Hav-vindmøller kan bli den nye oljen

- Vindmøller til havs kan bli den nye oljen for Norge, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).

Denne artikkelen er over ti år gammel.

- Tanken på vindmøller til havs gjør meg enormt begeistret, sa Haga da hun tirsdag fikk rapporten som slår fast at Norge kan bli storeksportør av miljøvennlig og fornybar energi.

Utvalget bak rapporten peker på vindkraft som ett av fem forskningsområder innen energisektoren som Norge bør satse på de neste årene.

Potensial
Vindmøller til havs ligger langt fram, understreker Haga. Men mulighetene er enorme, mener hun:

- Vindmøller til havs har potensial til å bli den nye oljen. Vi har en stor sokkel, der det blåser mye og konstant. Men det fordrer at vi greier å utvikle teknologi vi ikke har i dag, at vi klarer å koble vindkraft og vannkraft slik at vi kan levere på sikker basis, og at vi løser miljøutfordringene, sier Haga til NTB.

Bredt arbeid
Utvalget Energi21 ble satt ned av Hagas forgjenger Odd Roger Enoksen (Sp) for et år siden. Arbeidet har vært ledet av innovasjonsdirektør Sverre Gotaas i Statkraft. Han har hatt med seg folk fra næringslivet, forskningsmiljøene og myndighetene.

Haga mener at bredden er utvalgets og rapportens styrke.

- Det er en forutsetning for å få til noe, sier hun.

Forskningspenger
Bare på et punkt mener hun at utvalget tar for lite i:

- Vi skal nok få til mer i forskningsinnsats fra statens side, sier hun til forslaget om en dobling av myndighetenes bidrag til 400 millioner kroner. Noe som ifølge utvalget vil utløse private investeringer på 2,4 milliarder kroner i året.

- Vi vet at næringslivet er flinke til å stille opp med midler når myndighetene legger penger på bordet. Men utviklingen av havteknologi ligger imidlertid så langt fram at der må myndighetene legge mer på bordet enn for utvikling av de energikildene man kan tjene penger på raskt, sier Haga.

Kan dobles
Sverre Gotaas i Statkraft sier at Norge kan doble energiproduksjonen på 10-15 år, og han legger til at potensialet er størst på vind.

«Norge har Europas beste vindforhold. Potensialet er meget stort, men til dels krevende teknologisk og økonomisk», heter det rapporten.

Utvalget mener også at Norge blant annet må satse på vannkraft og solenergi, energieffektivisering og utvikling av CO2-nøytral oppvarming som bioenergi.

Forpliktelse
Administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet mener at alt ligger til rette for å lykkes, så lenge myndighetene sørger for støtteordninger som gir langsiktighet og forutsigbarhet.

Norge er på mange måter forpliktet til å satse på fornybar energi som eksportvare, sier han:

- Det er som leverandør av ny energi- og miljøteknologi, kompetanse og tjenester at Norge kan yte sine viktigste bidrag til å løse de globale klimautfordringene. Som stor petroleumsleverandør har vi også et særlig ansvar på dette feltet, sier han.

Powered by Labrador CMS