Flomrammet Trond Brandsar har vært og sjekket huset sitt i Bismo. Mildvær og mye regn har gitt «vårflom» på senhøsten.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Skademeldingene strømmer inn etter flommen
En bølge av skademeldinger treffer forsikringsselskapene i kjølvannet av flommen.
Vannstanden var mandag på vei nedover i de fleste flomrammede områdene i Sør-Norge. Dermed begynte arbeidet med å få oversikt over de materielle skadene.
– De aller fleste skadene skyldes vann som har trengt inn i bygninger og kjellere, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Tryg Forsikring.
Selskapet hadde midt på dagen mandag fått inn 50 skademeldinger, mange av dem fra Skjåk øverst i Ottadalen i Oppland. Her er over 90 mennesker blitt evakuert som følge av flommen.
– Vi håper at de kan få reise hjem i løpet av kort tid, sier ordfører Elias Sperstad (Sp) til NTB i kommunesenteret Bismo mandag ettermiddag.
Vannet kom på en halvtime
Sperstad bekrefter at de materielle ødeleggelsene er store og at kostnadene kan bli store også for kommunen.
– Det er bolig- og industriområder i Bismo som har vært utsatt for de største skadene, sier han.
En av dem som fikk merke naturkreftene på kroppen, er Trond Brandsar (32). Han og kona og deres to små barn måtte evakuere da vannstanden steg søndag morgen.
– Etter en halvtime hadde vannet kommet over plenen og inn på huset. Da tenkte vi det var på tide at vi kom oss vekk, sier Brandsar til NTB.
Også Lena Kolden (48) og hennes to døtre måtte dra fra huset sitt i dette boligområdet.
– Det var litt surrealistisk, sier hun.
Hentet med helikopter
Lenger opp på fjellet måtte 16 personer på hyttetur hentes ut med helikopter etter at en bro ble tatt av flomvannet søndag og mobildekningen forsvant-
– Vi skulle pakke tidlig og kjøre hjem til Sunnmøre. Men da var brua borte vekk, forteller hyttebeboer Magne Tjønnøy.
Også Luster i Sogn og Fjordane, Sauda i Rogaland og Odda i Hordaland har vært hardt rammet av flom og store vannmasser. Flere andre steder på Vestlandet har opplevd unormalt store mengder flomvann.
Årsaken er en kombinasjon av kraftig regn og snøsmelting som følge av unormalt høye temperaturer i fjellet. En rekke varmerekorder ble slått i løpet av helgen i Sør-Norge.
– Sannsynligheten for denne typen vær blir større i et varmere klima, konstaterer Tore Furevik, som leder Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.
Han vil ikke utelukke at en værsituasjon som den vi hadde i helgen, kunne oppstått uten menneskeskapte klimaendringer. Men stigende globale temperaturer har økt risikoen både for varmerekorder og ekstremnedbør.