Fargerik sensommer i Rosenes by

Hagen var et blankt lerret da Aud Irene og Arne overtok. Nå er den blitt et fargesprakende eventyr, som varer helt til snøen kommer. (Bildekarusell)

Denne artikkelen er over ti år gammel.

null

Det første som møter deg innenfor hageporten, er duften av roser og lavendel. Så blir du møtt av det store smilet til lederen i Molde og omegn hagelag, Aud Irene Teilgård.

Her i hagen sin i Molde sentrum har hun og samboer Arne Blindheim investert all ledig tid de siste fem årene. Da de begynte, var hagen et blankt lerret, uten noen grad av beplantning eller utnyttelse av plassen.

Aud Irene har plantet, Arne har murt, snekret og lagt stein. Sakte men sikkert har eierne formet hagen etter terrenget – og fått en prydhage som blomstrer helt til snøen kommer.

Lidenskap for roser og stauder
− Roser og stauder i kombinasjon er min store lidenskap, sier Teilgård. Rundt henne er det blomster i fargeskalaen rosa, lilla og blått, samt mange grønnplanter. Hun har satt sammen blomstene slik at det skal være blomstring fra tulipanene varsler at våren er kommet, og helt til snøen faller.

Med syrinhortensia, gjenblomstrende roser og seintblomstrende stauder som solhatt og duehode, vet Aud at hun har en fargerik høst i vente. I tillegg har hagen et vell av andre arter som blomstrer gjennom hele sommeren.

Delt i seksjoner
Hagen ligger i en bratt skråningstomt, og er delt opp i seksjoner. Alle bed har navn, etter historien bak dem. Like innenfor gjerdet er Velkomstbedet.

− Der har jeg lavendel og roser, jeg vil at gjester skal bli møtt av gode dufter når de kommer inn i hagen, sier Teilgård. Litt lengre bort ligger Plommebedet. Her har paret funnet en god løsning på et surt problem:

− Dette plommetreet bar bare sure, gule plommer som ble vasne hvis det kom et lite regnskyll. Vi hadde ingen glede eller nytte av dem, så vi gjorde det slik, sier hageeieren, og viser frem et nedkuttet frukttre, som fungerer som stumtjener for opphengte ampler fulle av blodbeger.

Kirkebedet har utsikt til Molde domkirke, mens Eplelunden er som et hulrom under et stort, gammelt epletre.

− Det var så vanskelig å komme til med plenklipper under det treet, så vi laget like godt et bed der, sier Teilgård. Nå står det fullt av syrinhortensia, hestemynte, oktoberbergknapp og høstanemone i dette hjørnet av eiendommen.

Krattskog ble idyll
Rosepergolaen er til dels Arnes prosjekt, og danner begynnelsen på steintrappen opp gjennom den såkalte Kirsebæralleen. Dette området av hagen har paret lagt ned ekstra stor innsats i.

− Denne bratte skråningen var bevokst av krattskog, med terreng preget av tidligere tiders gravearbeid og rørlegging. Det er også mye stein i grunnen her. Det har vært en kjempeutfordring, men nå har det tatt form. Det store, gamle kirsebærtreet er det eneste som fikk stå, sier Teilgård.

Derav navnet Kirsebæralleen. Den leder opp til området kalt Utsikten, hvor Aud har en benk stående. Der liker hun å nyte morgenkaffen på lørdager.

− Langs trappa her i Kirsebæralleen har jeg plantet en del hosta og andre arter som liker en skyggefull vokseplass. Nå har jeg ”hosta-walk”, og skal fylle på med flere arter etter hvert, smiler Teilgård. Dermed er Skogsbedet i ferd med å bli komplett.

Bygger dam og drivhus
Bak Utsikten ligger en ferdig gruset plass, klar til å romme hagens nye drivhus. Det skal romme noen tomatplanter og andre nyttevekster, samt være til vinterlagring. Like ved er det også planert ut for å anlegge hagedam.

− Det gleder jeg meg til å få på plass, sier Aud. Drivhuset og dammen er de to siste, store prosjektene i Molde-hagen. Etter det, kan paret begynne med det Aud kaller ”pusling”.

− Da skal vi bare pusle og kose oss med daglig stell og mindre prosjekter. Vi har hatt mye arbeid, så det ser vi frem til. Hver eneste jordsekk, skiferhelle og kantstein er jo båret opp trappa fra hovedveien, det er ingen lett tilkomst opp hit..! Hun ler. Rundt henne på vestsiden av huset er det terrassedekk i flere nivåer, tilpasset bergknausene på eiendommen.

− Jeg liker at det er mange ulike sitteplasser rundt huset, da kan man flytte seg etter sola og vindforholdene, sier hun.

Nå kan eierne nyte en hage som nærmest har vokst frem fra terrenget.

− Vi har brukt tomta og fjellet og latt det bestemme hvordan hagen skulle bli. Nå er vi glade for at vi fikk muligheten til å kjøpe dette. Det har helt klart vært verdt innsatsen, smiler Aud Irene Teilgård.

Teilgård er også en ivrig sneglebekjemper. Les artikkelen Mobiliserer mot sneglene og få hennes beste tips.

Powered by Labrador CMS