Ambassaden Henrik Ibsens gate 48 i Oslo. Bygget huset tidligere Amerikas ambassade i Norge. Bygget fra 1959 er tegnet av arkitekt Eero Saarinen. Huset heter nå Ambassaden og er gjort om til restauranter, eventlokaler Foto: Terje Pedersen / NTB

Ambassaden får Oslo bys arkitekturpris

Bygget som tidligere huset USAs ambassade, er tildelt Oslo bys arkitekturpris. Juryen mener et lukket hus er åpnet og gitt tilbake til byen.

Publisert Sist oppdatert

Ambassaden, som tidligere var den amerikanske ambassaden, huser i dag kontorer, treningssenter, restauranter og kaffe- og vinbar.

Juryen mener blant annet at et lukket hus nå er gitt tilbake til byen – etter at bygget ble stengt mot byen med sluser, gjerde og politipost etter angrepene mot USA 11. september 2001. Arbeidet med å åpne bygget for publikum startet etter at ambassadedriften flyttet ut i 2017.

– Ambassaden har gjenopprettet byggets ikoniske prakt og tilført nye kvaliteter. Et eksempel til etterfølgelse og en fortjent vinner, sier leder av byutviklingsutvalget Haakon Riekeles.

Oppussingen inkluderer gjenbruk av materialer, som teak fra regjeringskvartalet i listverk og paneler.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Ambassaden gir tilbake bygningens opprinnelige verdighet, samtidig som den gir noe nytt til byen og tar hensyn til og forholder seg bevist til omgivelsene».

Torsdag mottok arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, interiørarkitekt Paulsen & Nilsen og landskapsarkitekt SLA sammen med byggherre Fredensborg arkitekturprisen.

Prisen består av 50.000 kroner, en plakett som festes på bygget og et diplom.



Powered by Labrador CMS