Grønlikaia, oversiktsillustrasjon Foto: Visulent AB
Grønlikaia, ytre promenade Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Munkehagen Foto: Visulent AB
Grønlikaia, lagunen i Munkehagen Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Verket Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Verket Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Grønlikilen Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Buffersonen Foto: Visulent AB
Grønlikaia, oversiktsillustrasjon Foto: Visulent AB
Grønlikaia, ytre promenade Foto: Visulent AB
Grønlikaia, Losæter Foto: Visulent AB

Slik ser Hav Eiendom for seg den nye bydelen Grønlikaia

Planforslaget for det neste store utbyggingsområdet i Bjørvika, Grønlikaia, sendes nå inn til Oslo kommune. Området inkluderer 1.500 boliger, 3.000 arbeidsplasser og en havnepromenade.

Publisert Sist oppdatert

Grønlikaia er en del av reguleringsplanen for Bjørvika, som ble vedtatt av bystyret i 2003. Området har et utbyggingsvolum på 208.000 kvadratmeter og utgjør om lag en fjerdedel av samlet byutvikling i dette området, skriver Hav Eiendom i en pressemelding.

Det er Oslo Havns eiendomsselskap, Hav Eiendom AS, som sender inn planforslaget for å forandre den store containerhavna til en ny bydel med butikker, kafeer, restauranter, flytende øy, badeområder og én kilometer ny havnepromenade som ender i et nytt natur- og rekreasjonsområde. Planen har ifølge meldingen tatt med seg mange innspill fra byens befolkning, som ble hørt i en omfattende medvirkningsprosess.

Reguleringsarkitekt er Rodeo Arkitekter og arkitektteamene A-lab, Adept, LPO, Vandkunsten og Norconsult har i samarbeid tegnet hver sin del av Grønlikaia. Dermed vil det ifølge Hav Eiendom bli fem distinkte delområder med ulike kvaliteter og identitet:

  • Verket. Boliger og kontorarbeidsplasser, samt restauranter og kafeer. Dette området ligger lengst mot nord, inntil Loallmenningen hvor Bjørvika skole er under bygging.
  • Lohavn. To boligkvartaler på land og ett på vann.
  • Grønlikilen. Boligområde med kafeer, restauranter og brygger. I midten av dette området kommer en flytende grønn øy, «Dagdriverøya», på tre mål.
  • Munkehagen, med bebyggelse på vannet og et område for vannaktiviteter lengst sør.
  • Buffersonen. Et nytt friområde med kultur- og aktivitetshus.

– Grønlikaia blir en skattekiste av det beste skandinavisk arkitektur har å by på. Dette blir en bydel som får mange arkitektoniske kvaliteter, byrom og møteplasser for hele befolkningen og som gir et helt nye møter med Oslofjorden. Hav Eiendom skal ha honnør for å ha gjennomført en grundig prosess som har involvert mange dyktige fagpersoner, sier Henning Sunde, kreativ leder i Rodeo arkitekter, i pressemeldingen.

Hav Eiendom skriver videre at et viktig grep i planen er å sette byggene på pæler i stedet for å fylle ut masser i vannet. Sjøvannet kan da strømme fritt, noe som er viktig for livet i fjorden.

–Innsendelsen av planforslaget markerer at vi er på oppløpssiden av reguleringsarbeidet som har pågått de siste fem årene. Fremdeles gjenstår viktige milepæler før vi er i havn, men dette helhetlige planforslaget gir et godt bilde av hvor fantastisk dette kan bli for hele byen. Vi forventer at planen blir lagt ut på høring like over jul og da ser vi frem til dialog og innspill fra alle som ønsker å engasjere seg for at Oslo skal bli en mer spennende fjordby. De første byggeprosjektene håper vi å kunne starte på om kun noen få år, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

Powered by Labrador CMS