Publikum står i kø for å komme inn i Y-blokka. Helgen 13. og 14. september er Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo åpen for publikum som vil se innsiden av det kjente bygget før det blir revet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg. Helgen 13. og 14. september er Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo åpen for publikum som vil se innsiden av det kjente bygget før det blir revet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Fra innsiden av i Y-blokka under omvisning for publikum. Helgen 13. og 14. september er Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo åpen for publikum som vil se innsiden av det kjente bygget før det blir revet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Asbjørn Hansen og Line Bersvendsen tok turen til Y-blokka lørdag. Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Et av kontorene i Y-blokka. Helgen 13. og 14. september er Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo åpen for publikum som vil se innsiden av det kjente bygget før det blir revet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Et av kontorene i Y-blokka. Helgen 13. og 14. september er Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo åpen for publikum som vil se innsiden av det kjente bygget før det blir revet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Y-blokka med Høyblokka i bakgrunnen. Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Pablo Picasso og Carl Nesjars "Fiskerne" på fasaden av Y-blokka. Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Den innvendige trappegangen i Y-blokka. Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Foto: Audun Braastad NTB scanpix
Kontoret tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen brukte i Y-blokka. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Tusenvis i avskjedskø for Y-blokken (bildekarusell)

Tusenvis av besøkende var innenfor dørene da den 45 år gamle Y-blokken i regjeringskvartalet ble vist fram, trolig for siste gang. Nå er norgeshistoriens største byggeprosjekt i startgropen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Fakta om Y-blokken

* Planleggingen av Y-blokken startet på 1950-tallet. Bygget sto ferdig i 1970

* Tegnet av arkitekt Erling Viksjø

* Bygningen har et areal på 21.905 kvadratmeter

* Navnet kommer av Y-formen blokken har sett i fugleperspektiv

* Bygget er inspirert av UNESCOs hovedkvarter i Paris, som har samme form og lignende utførelse, tegnet av Michael Breuer, Pier Luigi Nervi og Bernard Zuhrfuss

* Kunnskapsdepartementet holdt til i blokken fram til terrorangrepet 22. juli 2011

(Kilder: Wikipedia, UNESCO, NTB.

Åtte mennesker ble drept i angrepet mot regjeringskvartalet 22. juli 2011, og flere av bygningene ble svært ødelagt. I helgen ble innsiden av Y-blokken vist fram for offentligheten.

– Det var interessant å se hvordan bygget ble preget av angrepene, sa Line Bersvendsen og Asbjørn Hansen etter omvisningen.

De var to av mange som besøkte kontorbygget i det som trolig blir siste gang blokken åpnes for publikum. Om lag 10.000 mennesker slapp inn på området i forbindelse med Statsbyggs «Oslo Åpne Hus»-arrangement i fjor, og omtrent samme besøkstall er ventet i år i løpet av lørdag og søndag.

Hvert tiende minutt ble publikum tatt med i det Y-formede bygget, der kontorer er tomme og vinduer er blåst ut. Folk fikk også slippe inn i kontoret til forhenværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som ligger i den mest skadde delen av bygget. Halvorsens navneskilt henger fortsatt på veggen.

Milliardprosjekt

Da regjeringen gikk inn for det såkalte Konsept øst-alternativet i vår, ble det bestemt at Y-blokken, R4 og S-blokken skulle rives som et ledd i utformingen av morgendagens regjeringskvartal. Foreløpig er det kun sistnevnte bygg som har et bestemt rivingstidspunkt.

– Rivingen av S-blokken begynner i oktober, et arbeid som kan være ferdig i mars. Det er mulig Y-blokken er klar for riving om et par år, men dette er ikke bestemt, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til NTB.

Byggestart er satt til 2019 med ferdigstillelse innen 2025.

– Det vil bli det største byggeprosjektet i Norge noensinne. Den endelige kostnadsrammen er ikke klar, men prosjektet vil langt overstige rammene for Nasjonalmuseet og Campus Ås, sier Aschim.

Disse prosjektene har en prislapp på henholdsvis 5,3 og 6,3 milliarder kroner

Dialog om Picasso-kunsten

Tidligere i uka hadde Kommunaldepartementet møter med Picasso Administration om hvordan Pablo Picasso-kunstverkene «Måken» og «Fiskerne», som ble til i samarbeid med Carl Nesjar, skal bevares. Verkene er å finne i og utenpå Y-blokka.

Det er slått fast at kunstverkene fortsatt skal være i Norge – men det er ikke lagt noen plan om når eller eventuelt hvor de skal flyttes.

– Vi vil ha fortsatt kontakt for å diskutere ulike forslag. Det er en prosess som kan drøye litt, men vi har god tid, sa departementsråd Eivind Dale til NTB etter møtet med Picassos representanter.

Alle departementene, med unntak av Forsvarsdepartementet, skal integreres i det nye regjeringskvartalet. Det planlegges for 5.700 arbeidsplasser i 2034.

Powered by Labrador CMS