Deichman Bjørvika vant Betongtavlen
Betongtavlen for 2020 ble torsdag ettermiddag tildelt Deichman Bjørvika.
Fakta
Byggherre: Oslo kommune, kultur- og idrettsbygg
Prosjektledelse: Advansia
Arkitekter: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo
Byggteknisk rådgiver: Multiconsult med Bollinger Grohman
Entreprenør: Skanska
Påstøp første etasje og utearealer: AF Gruppen, med Stenseth & RS som underentreprenør
Betongleverandør: Unicon
- Betongtavlen er en utmerkelse til bygg der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Deichman Bjørvika sjekker av suverent på alle disse punktene, sier juryleder Vetle Houg i en pressemelding.
Bygningen har noen særpreg, som også gjenspeiles i utmerkelsen.
Juryen peker på at de tre atriene som møtes og som skaper diagonale siktlinjer gjennom bygningen, gjør at man blir bergtatt av arkitekturen innvendig.
Til tross for korona har biblioteket i Bjørvika har vært en publikumssuksess siden det åpnet rett før sommeren.
Et kjennemerke ved bygget er det mye omtalte foldetaket. Når man beveger deg oppover i etasjene, blir mer og mer av foldetaket synlig.
– Disse foldene gir styrke i betongkonstruksjonen og muliggjør store spenn. Det er i tillegg et flott skue innvendig med sine «båtskrog» som går i ulike vinkler, påpeker juryen.
– Det er også verdt å trekke fram tiltakene for å redusere klimagassavtrykket. Det er blant annet brukt lavkarbonbetong og en type dekkeløsning som gir redusert materialbruk. Ventilasjonssystemet fungerer sammen med betongen i dekkene for å jevne ut temperaturen og redusere energibruk til kjøling og oppvarming. Det er smart bruk av betong, fastslår juryleder Houg.
Juryen lot seg også imponere over høy kvalitet på overflater slik som de fasetterte brystningene mot atriene, og gulvet som nærmest er en forlengelse av gatene utenfor.
Det tok fire måneder å støpe det 2.600 kvadratmeter pyramideformede foldetaket. Taket har en særegen konstruksjon, med knekklinjer og vinkler helt opp til 30 grader. Et knutepunkt kan bestå av opptil sju ulike flater som møtes. Foldene gir en ekstra stivhet i konstruksjonen og er viktig blant annet for å bære den 18 meter store utkragingen mellom 4. og 5. etasje.
Konserndirektør for Skanskas anleggsvirksomhet, Steinar Myhre, er naturligvis svært fornøyd med at prosjektet stakk av med den gjeve prisen.
- Vi er ledende i Norge på betongkonstruksjoner og det beviser vi nok en gang gjennom det fantastiske håndverket vi har levert på Deichmanske. Jeg har selv vært innom bygget flere ganger under produksjonsfasen og sett våre fantastiske fagarbeidere og funksjonærer i aksjon. Når bygget nå står ferdig er mye av betongen synlig og den holder svært høy kvalitet. Jeg vil faktisk påstå at det er betongkunst, sier Myhre i en pressemelding.
Det ble brukt cirka 500 spesialbygde geometriske forskallingsformer og 30 000 unike armeringsjern. Alt er støpt uten over-forskaling. Utkragingen har fire store betongdragere i overkant med etterspent armering.
Betongen er synlig for alle besøkende, fra foldetaket, til de markerte brystningene inn mot atriene og ned til gulvet.
Det er i hovedsak brukt miljøvennlig lavkarbon-betong, som gir en reduksjon av CO2-utslippet på over 40 prosent.
- Det er veldig hyggelig å få en slik annerkjennelse for et komplisert arbeid med store krav til fag, planlegging, presisjon og logistikk, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Knut Berge Øverdal, i en melding.
– Juryen hadde tre sterke finalister. Foruten Deichman Bjørvika, var Flekkerøy kirke og Mat- og merkevarehuset Mills i finalen. Det var imidlertid liten diskusjon om vinneren i år, den traff blinken på alle våre kriterier, sier Houg.
Betongtavlen ble delt ut under Norsk Betongdag 2020 i regi av Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Fabeko. Juryen består av Vetle Houg, Inger Anne Landsem, John Kjøren, Solveig Sandness og Vidar Knutsen.