Vannbåren varme rimeligere i fremtidens bygg

Enova har gjennomført en konkurranse med fokus på installasjon av vannbåren varme. Bidragene skal vise rimelige og enkle løsninger i fremtidens bygg. På onsdag presenteres fem av vinnerprosjektene på Bygg Reis Deg på Lillestrøm.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

I vår gjennomførte Enova en anbudskonkurranse for prosjekter med vannbåren varme. I konkurransen har seks prosjekter nå fått tilslag. Fem av prosjektene presenteres på Bygg Reis Deg på Lillestrøm.

Ønsker å øke kunnskap

- Ofte velges tradisjonelle varmeløsninger, selv i bygg med lavt energibehov. Med denne konkurransen ønsker vi å øke kunnskapen om vannbåren varme. En typisk barriere for større omlegging til fornybar varme, er høye installasjonskostnader. De seks prosjektene viser at vannbåren varme kan være rimeligere helt fra start, sier områdeleder for fornybar varme i Enova, Helle H. Grønli.

Konkurransen har resultert i eksempelanlegg som viser mulighetene for å bygge mer kostnadseffektivt og enkelt. De innsendte prosjektene viser alle store muligheter for kostnadsreduksjon. Flere av forslagene byr på en kostnadsreduksjon på over 40 prosent.

– Enova har som målsetning at fornybar varme skal være den foretrukne formen for oppvarming. Anlegg for vannbåren varme en forutsetning for økt utbredelse av fornybar varme, påpeker Grønli.

Stor bredde

Aktørene bak de seks prosjektene i konkurransen er Veidekke, Skanska, YIT, Grilstad Marina og AF- gruppen. Sistnevnte står for to ulike prosjekter. Bidragene i konkurransen er vurdert etter løsningsforslag, totalkostnad og leveringsevne.

-Veidekke satser på et nytt konsept for gulvvarme i Norge, mens YITs prosjekt går ut på å knytte oppvarming til ventilasjon, forklarer Grønli.

Hun forteller at AF Gruppens to prosjekt implementerer lærdom fra Sverige i ulike radiatorløsninger i bygg på Aker Bygge og Linderud. Skansas bidrag går på å utvikle et konsept for gulvvarme basert på lavtemperatursystem i passivbygg, mens Grilstad Marina skal se nærmere på en rekke enkelttiltak som samlet vil gi et enklere og rimeligere varmeanlegg.

Prosjektene viser stor bredde, blant annet hva angår type bygg, valgt varmeavgiver og grad av nyvinning og produktutvikling. Felles for alle er at de på sitt vis bidrar til målet om rimeligere og enklere vannbåren varme.

Powered by Labrador CMS