Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H i Bærum er tildelt Murverksprisen. Foto: Einar Aslaksen

Murverksprisen gikk til transformasjons­­prosjekt

Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum er tildelt Murverksprisen 2024 for sin forvandling av gamle industrilokaler.

Publisert

– Et forbilledlig transformasjonsprosjekt som viser hvordan tegl på ulikt vis kan gjenbrukes i et langt perspektiv når målsetting, kunnskap og kreativitet spiller på lag, heter det i en uttalelse fra juryen.

Bygget eies av Mustad Eiendom, arkitekt på prosjektet har vært KIMA arkitektur og HENT har vært entreprenør. Murer på prosjektet har vært Kirkestuen AS og AK-gruppen as.

Bygget har en lang industrihistorie. Den eldste delen av bygget ble oppført på slutten av 1800-tallet som Granfos papirfabrikks hollenderi. Byggene har gjennomgått en totalrenovering og huser nå leietakere som Norrøna, Head, Hestra, Devold og et klatresenter.

Murverksprisen ble etablert i 1978 for å stimulere til- og utvikle god bruk av murverk i norsk byggevirksomhet. Mens prisen tidligere også kunne tildeles personer og virksomheter, ble det fra 2011 vedtatt at prisen kun skal gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte». Murverksprisen deles ut av Norsk Mur- og Flisforum.

Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen
Vollsveien 13 H. Foto: Einar Aslaksen

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet: 

«Årets murverkspris-vinner er en transformasjon av et sammensatt industrianlegg bygget gjennom tre perioder, de tidligste med røtter tilbake til den tidlige industrisatsingen langs Lysakerelva, de seneste fra nyere tid. De gamle industrilokalene er unike kulturminner, og deler av bygningsmassen er regulert til bevaring. Juryen understreker at alle lag av historien er håndtert med respekt, og er med på en kompleks historiefortelling. Alle bygningene har fått teglfasader av ulike typer, oppbygging og utførelse. Ved prosjektstart i 2019 var det behov for en grundig istandsetting, der rehabilitering og tilbakeføring av de gamle fasadene var en viktig del av prosjektet. I tillegg til istandsetting av eldre bygningsmas­se, er det en kompleks og spennende innpassing av nybygg og påbygg i den eksisterende bebyggelsen. Prosjektet kobler sammen anlegget til en variert og vakker helhet. Funksjoner og uttrykk er kombinert på en glimrende måte, og situasjonens potensial synes svært godt utnyttet. Med byggherrens høye ambisjoner for bærekraft har arkitekt, entreprenør og murer funnet løsninger som har ivaretatt miljøambisjonen gjennom bevaring og ombruk. Gjenbruk og bruk av donorstein i kombinasjon har vist nye løsninger der miljøambisjonen kunne ha strandet. Fleksibiliteten blant de involverte har vært basert på stor kompetanse og kreativitet. Resultatet er et mangefasettert og forbilledlig transformasjonsprosjekt som viser hvordan tegl på ulikt vis kan gjenbrukes i et langt perspektiv når målsetting, kunnskap og kreativitet spiller på lag.»

Juryen har bestått av Gudrun Molden (oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund), Einar Jarmund (oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund), Preben Jensen (Multiconsult), Mari Flaata (mur+betong) og Øyvind Buset (Norsk Mur- og Flisforum).

Bystranda Blå i Kristiansand. Foto: Håkon Rossebø
Bystranda Blå i Kristiansand. Foto: Håkon Rossebø
Ankeret i Sandnes. Foto: SpaceGroup
Ankeret i Sandnes. Foto: SpaceGroup

Hedrende omtaler 

I tillegg til hovedprisen gir juryen i år to hedrende omtaler. Den ene går til boligprosjektet Bystranda Blå i Kristiansand med Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb/MER arkitektur som arkitekt. Årets andre hedrende omtale går til boligprosjektet Ankeret i Sandnes der SpaceGroup har vært arkitekt.

Powered by Labrador CMS