– Vi har fått medhold fra KOFA om at Veterinærhøgskole-opsjonen er ulovlig. Det gir et signal om at brudd på retningslinjene for offentlige anskaffelser må stoppes, sier administrerende direktør Steinar Skjerdingstad og jurist Anette Bakker i Arkitektbedriftene.Foto: Arkitektbedriftene i Norge
KOFA: – Ulovlig veterinærhøgskole-opsjon
– Arkitektbedriftene har fått medhold fra KOFA om ulovlig veterinærhøgskole-opsjon, sier administrerende direktør Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene.
Det ble bransjebråk da Oslo kommune og Linstow eiendom i fjor høst utlyste et parallelloppdrag for utvikling av den gamle veterinærhøgskolen på Adamstuen i Oslo.
Arkitektbedriftene valgte å klage opsjonen i utlysningen inn til Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA).
Klagen hos KOFA er nylig behandlet, og avgjørelsen er tydelig:
«Oslo kommune ved Oslobygg KF har brutt anskaffelsesforskriften paragraf 19-1 (2), ved ikke å følge forskriftens krav om at opsjoner klart skal angi hvilke endringer oppdragsgiver kan foreta, i hvilket omfang og på hvilke vilkår», konkluderer KOFA.
– Vi har fått fullt medhold i vår klage. Vi vil til livs at også offentlige innkjøpere utnytter bransjens hang til gratisarbeid, sier sjefen i Arkitektbedriftene, Steinar Skjerdingstad, til Byggeindustrien.
Han påpeker at problemet med opsjonen var at den var en gulrot i andre enden av oppdraget, som i praksis fikk deltakerne til å legge inn ekstra arbeid.
– I dette tilfellet var det veldig usikkert om det kom til å bli noe, og med hvem. Vi vet jo at det i alle sånne konkurranser blir lagt ned mer arbeid enn hva man får betalt for, sier jurist Anette Bakker i Arkitektbedriftene.
– Det er som det pleier å være
– Det ser man jo også av utstillingen og presentasjonen av forslagene her. Det er som det pleier å være. Arkitektene ønsker å levere best mulig, og bruker mye mer ressurser enn det de får betalt for. Når man da i tillegg legger inn muligheten for en opsjon, er det fristende å levere enda mer for å stå enda bedre stilt når oppdragsgiver skal velge videre. Men som KOFA også har sett, så var den opsjonen her altfor uklar, sier Skjeringstad.
– Kan ikke utløse opsjonen
Som følge av avgjørelsen i KOFA, kan ikke Oslo kommune og eiendomsselskapet Linstow utløse opsjonen, ifølge Bakker og Skjerdingstad.
– Det vil i så fall innebære en ulovlig direkte anskaffelse, og kommunen vil da ilegges et overtredelsesgebyr. KOFAs avgjørelser er ikke bindende, men de fleste offentlige oppdragsgivere følger dem likevel, sier Skjerdingstad.
Dette uttaler Oslobygg KF
I en epost til Byggeindustrien, skriver divisjonsdirektør Kjersti Folvik i Oslobygg KF dette:
– Dette oppdraget er en ny måte å organisere tidligfasen på, og et innovativt offentlig/privat samarbeid som har skapt mye begeistring og oppmerksomhet. Det er mye god energi og gode leveranser fra teamene, som alle har vist veldig god oppgaveforståelse, skriver Folvik, og avslutter:
– Det er mange usikkerheter i prosessen som ligger foran oss, noe vi mener måtte gjenspeiles i utlysningen. Regelverket er dynamisk, og grensene må kunne utfordres når vi jobber med prosessinnovasjon. Vi har vært klar over risikoen, og mange av vurderingene til nemda er derfor gjenkjennelige og forståelige. Vi ønsket å utfordre handlingsrommet, og mente at opsjonen var innenfor regelverket. Vi ser at klagenemda vurderer dette annerledes enn oss, og tar konklusjonen til etterretning, skriver Folvik.