– Vi ønsker å hjelpe nye arkitektkontor slik at de fortest mulig kommer opp på et profesjonelt nivå og klarer å skape en god og kvalitetsbevisst arbeidsplass, sier Egil Skavang. (

Arkitektbedriftene åpner for aspirantmedlemmer

Arbeidsgiverforeningen Arkitektbedriftene har nå åpnet for en ny type medlemskap for å inkludere nystartede arkitektkontor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi ønsker å hjelpe nye arkitekter til å drive profesjonelt fra start ved å opprette en aspirantordning for kontorer som ennå ikke kvalifiserer til fullt medlemskap hos oss, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

Arkitektbedriftene har krav til sine medlemsbedrifter om at de skal ha en faglig leder som har vært i ledende stilling i tre år før firmaet får lov å bli medlem i foreningen.

– Vi ønsker å hjelpe nye arkitektkontor slik at de fortest mulig kommer opp på et profesjonelt nivå og klarer å skape en god og kvalitetsbevisst arbeidsplass, sier Skavang.

– Ledere for etablerte arkitektkontor sier at det tar tre til fem år for en nyutdannet arkitekt å kunne jobben sin skikkelig. Det er mye å forstå og lære seg innen prosjektering, plan- og bygningsloven, byggeprosessen, kundehåndtering, økonomi, og så videre. Derfor anbefaler ikke Arkitektbedriftene at nyutdannede starter nytt kontor med en gang de går ut, men heller får praksis som prosjekterende arkitekt i tre år før man starter som faglig ansvarlig i egen virksomhet. Dette var bakgrunnen for fastsettelse av medlemsvilkårene da foreningen ble startet og den er fremdeles gyldig, legger Skavang til.

Når mange arkitekter åpenbart har en høy grad av «gründer» i seg og raskt ønsker å etablere egen virksomhet som prosjekterende har foreningen funnet at den beste løsningen er å gjøre det enklere for disse å øke sin profesjonalitet.

I tillegg til at bedriftene får tilgang til verktøy og tjenester vil foreningen ha en egen kursserie tilpasset ferske arkitekter og arkitektbedrifter i oppstartsfasen.

Powered by Labrador CMS