Sofie Ivara Nicolaissen fra Standard Norge, Knut Mathisen fra GS1 Norway og Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder er klare for å diskutere digitale produktpass på Arendalsuka.
Sofie Ivara Nicolaissen fra Standard Norge, Knut Mathisen fra GS1 Norway og Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder er klare for å diskutere digitale produktpass på Arendalsuka.

Tar diskusjonen om digitale produktpass

Nye EU-regler gjør at mange aktører i byggenæringen de neste årene må i gang med et endringsarbeid knyttet til digitalisering, ifølge Standard Norge.

Publisert Sist oppdatert

Norske eksperter som har deltatt i utarbeidelsen av det nye lovverket mener imidlertid at BAE-næringen i Norge er godt rustet for endringene som kommer, ifølge en pressemelding fra Standard Norge.

Som eksempel på endringene som er på gang, trekker de fram økodesignforordningen, som ble vedtatt i EU før sommeren, og den reviderte byggevareforordningen som skal være rett rundt hjørnet.

«Dette betyr i praksis at digitale produktpass, som er et av tiltakene som fremheves i den nye lovgivningen, blir innført i Norge», heter det i meldingen.

For byggenæringen vil digitale produktpass for eksempel kunne bidra slik, ifølge meldingen:

  • gjøre det mulig med nye forretningsmodeller innen rapportering av klimafotavtrykk
  • føre til større grad av sirkulærøkonomi
  • gi bedre dokumentasjon av farlige stoffer
  • øke andelen av grønne innkjøp
  • bidra til mer ombruk

Emanuela Rokke, markedsleder Samferdsel, logistikk og digitalisering i Standard Norge, trekker fram at Norge har representanter for flere ulike sektorer som sitter som eksperter i arbeidet som nå foregår både i Europa og her hjemme. Knut Mathisen, ansvarlig for byggenæringen i GS1 Norge, sier at den gode norske representasjonen i arbeidet er noe vi kan bygge videre på.

– Det er flott å se at flere får øynene opp for digitale produktpass. Både det faktum at det er en jobb som må gjøres av alle som ønsker å selge byggevarer i det norske markedet, men også potensialet som ligger i at man får på plass standardisert, transparent, og maskinlesbar byggevareinformasjon for hele verdikjeden i EU og Norge, sier administrerende direktør Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder i pressemeldingen.

Fredenlund jobber for øyeblikket med et prosjekt for EU-kommisjonen hvor formålet er å kartlegge hvordan byggevaredata kan organiseres på europeisk nivå med innføringen av den reviderte byggevareforordningen og digitale produktpass.

Det arrangeres en egen debatt under Arendalsuka om digitale produktpass, på Clarion Hotel Tyholmen tirsdag klokka 15.

Powered by Labrador CMS