Arbeidskraft Valdres beskriver seg selv som en totalleverandør av bemanning og rekruttering innen bygg og anlegg med hovedtyngden innen elektro og VVS. Illustrasjonsfoto: Heim TV
Opprettholder millionbot til bemanningsselskap
Direktoratet for arbeidstilsynet opprettholder Arbeidstilsynets bot fra 2023 på 1,2 millioner kroner til et Valdres-basert bemanningsselskap.
– Saken er nå ferdig behandlet i forvaltningen og kan ikke påklages videre, skriver avdelingsdirektør Gry Singsaas i Direktoratet for arbeidstilsynet til Byggeindustrien.
Direktoratet for arbeidstilsynet fattet vedtak i klagesaken fra Arbeidskraft Valdres 18. mars i år.
FriFagbevegelse skrev først om millionboten i april 2023.
Arbeidskraft Valdres beskriver seg selv som en totalleverandør av bemanning og rekruttering innen bygg og anlegg med hovedtyngden innen elektro og VVS.
Saken startet i 2021 da Arbeidstilsynet gjennomførte et såkalt postalt tilsyn med virksomheten.
I forbindelse med tilsynet skriver Arbeidstilsynet at de avdekket flere brudd på arbeidsmiljøloven, og Arbeidstilsynet ga pålegg om blant annet overholdelse av bestemmelsene om arbeidstid.
På bakgrunn av de avdekkede bruddene varslet Arbeidstilsynet et overtredelsesgebyr på 1,2 millioner kroner. I pålegget, datert 23. februar 2023, skrev Arbeidstilsynet at saken «viser at Arbeidskraft Valdres systematisk bryter arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven. Selv om brudd avdekkes av Arbeidstilsynet og pålegg gis, avdekkes nye brudd ved senere kontroller. Bruddene fremstår systematiske, og virksomheten fremstår å enten ikke ha evne eller vilje til å følge regelverket».
Arbeidskraft Valdres klagde inn gebyret, men Direktoratet har nå opprettholdt Arbeidstilsynets vedtak om å ilegge bedriften et overtredelsesgebyr på 1,2 millioner kroner.
– Vi må bare gjøre opp for oss. Det er ikke noe annet å gjøre med det, sier daglig leder Lars Moe Westgård i Arbeidskraft Valdres til Byggeindustrien.
FriFagbevegelse skrev i 2023 at Arbeidstilsynet tidligere har kommet med pålegg overfor bedriften i 2015, 2017, 2018, 2019. Westgård sier han ikke ønsker å kommentere dette ytterligere.
22. mars i år tok også Skatteetaten tvungen pant i 18,7 millioner kroner hos bemanningsselskapet, men dette kravet skal, ifølge Westgård, være frafalt. Skatteetaten uttaler til Byggeindustrien at de på grunn av strenge taushetspliktbestemmelser ikke kan kommentere eller bekrefte dette.