Foto: Lise Åserud / NTB

To dømt til fengsel for grov hvitvasking av utbytte fra svart arbeid i byggenæringen

To litauere er dømt til fengsel og inndragning. En av mennene er tidligere dømt for overtredelser av arbeidsmiljøloven og manglende bokføring.

Publisert Sist oppdatert

Den ene mannen ble i Romerike og Glåmdal tingrett dømt til fengsel i 2 år og 10 måneder, og får inndratt om lag 1 million kroner. Den andre mannen ble dømt til fengsel i 11 måneder, og får inndratt 250.000 kroner. Straffene er skjerpet som følge av at hvitvaskingen ble utøvd som ledd i aktivitetene i en organisert kriminell gruppe, skriver Økokrim i en pressemelding.

– Dommen er viktig fordi den viser at norske myndigheter forfølger alvorlig og systematisk arbeidslivskriminalitet også overfor utenlandske aktører som ikke lenger oppholder seg i Norge. Hvitvasking knyttet til svart arbeid i byggebransjen undergraver velferdsstaten og konkurranseforholdene, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i meldingen.

Den ene av de to mennene er også dømt for grovt regnskapslovbrudd. Begge mennene ble fradømt retten til å ha ledende roller i næringslivet i fem år.

Etter en anmeldelse fra Skatteetaten åpnet Økokrim etterforskning i saken. Etterforskningen avdekket at litauerne drev virksomhet i Norge gjennom flere ulike foretak i tidsperioden 2016-2018. De brukte svart arbeidskraft til å løse byggeoppdrag, og deretter hvitvasket de utbyttet ved utstedelse av fakturaer, kontantuttak og pengeoverføringer mellom ulike foretak og privatpersoner. Inntektene fra byggeoppdragene ble aldri rapportert inn til norske myndigheter, og det ble unndratt skatt og merverdiavgift.

Tingretten vektla at hvitvaskingen knyttet seg til svært samfunnsskadelig aktivitet, og at de to har bidratt til å utføre tjenester "helt uten at man har fulgt samfunnets spilleregler". Mennene har ikke rapportert lønn til de som har arbeidet, eller fulgt dem opp som arbeidsgiver, står det i meldingen.

En av de domfelte ble i 2022 dømt til 25 dagers fengsel for overtredelser av arbeidsmiljøloven og manglende bokføring. På det tidspunktet hadde mannen stilling som entreprenør. Dommen fra 2022 og dommen fra juni i år er del av samme sakskompleks.

Gjennom sitt enkeltpersonforetak drev entreprenøren virksomhet innen bygg og anlegg, og han hadde flere ansatte. Under et oppdrag i Oslo, som besto i ombygging av råloft til leiligheter, unnlot mannen å betale overtidstillegg, tilrettelegge arbeidsplassen, eller sørge for at alle arbeiderne hadde HMS-kort.

– Mange som blir berørt av arbeidslivskriminalitet får livskvaliteten sin svært svekket. Arbeidslivskriminalitet er alvorlig og risikoen øker i arbeidsintensive bransjer med høy andel ufaglærte, lave etableringskostnader og bruk av underleverandører, sier Dahl.

Den siste dommen er anket av de to domfelte.

Powered by Labrador CMS