Assisterende avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet sier det vokser frem parallelmarkeder ved siden av de ordinære markedene, og at det er en stor utfordring for samfunnet.
Polititopp: - Mange har vært for naive for lenge
Ti år etter at EU ble utvidet med ti nye land – de fleste av dem fra Øst-Europa – har tilfeller av arbeidslivskriminalitet eksplodert i Norge. Nå lover Politidirektoratet økt politiinnsats for å stoppe de useriøse aktørene i norsk næringsliv.
– Utviklingen har vært voldsom. Både vi i politiet, næringen selv og andre kontrollmyndigheter må rette oppmerksomheten mot arbeidslivskriminalitet i enda sterkere grad enn hva vi har gjort tidligere, erkjenner assisterende avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet til Byggeindustrien.
EU-utvidelsen 1. mai 2004 medførte at borgere fra de ti landene Polen, Estland, Latvia, Litauen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Ungarn, Kypros og Malta fikk utvidet adgang til å ta arbeid i Norge. På de ti årene som har gått siden utvidelsen, har samtidig arbeidslivskriminalitet vokst seg til å bli et stort problem både i byggenæringen og norsk næringsliv generelt.
– Vi ser en økt bruk av useriøse utenlandske bemanningsselskaper, vi har fått flere svindel- og korrupsjonssaker, vi har en rekke tilfeller med sosial dumping og vi ser sesongfenomener som de irske og britiske steinleggerne som trekker til Norge på sommerstid. I tillegg har vi store identitetsutfordringer. Det finnes mange personer der ute som vi ikke vet om og personer som opererer med falsk eller gal ID, sier Roll-Matthiesen, som skal snakke om utfordringene med kriminelle miljøer i byggenæringen på Byggedagene 2014.
Angrep på velferdsstaten
Han mener arbeidslivskriminalitet er et direkte angrep på den norske velferdsstaten.
– Norge har et system som baserer seg på tillit, vi er rause og vi har en tankegang om at alle skal med og at alle skal få. Det har gjort oss til et attraktivt mål for organiserte kriminelle. Jeg tror mange har vært naive for lenge, og ikke stilt spørsmål ved hvem som er våre kunder og hvem som er våre ansatte. Vi har heller ikke vært gode nok til å jobbe sammen mot den skjulte kriminaliteten, mener Atle Roll-Matthiesen.
Byggenæringens Landsforening er én av organisasjonene som har ropt høyest varsku om utviklingen de har sett innenfor byggenæringen. I fjor sommer sa BNL-leder Jon Sandnes til Byggeindustrien at selv om ROT-markedet i 2012 var på 60 milliarder og mer enn doblet på 15 år, så har markedet så å si tørket ut for de seriøse håndverksbedriftene.
– ROT-markedet domineres av aktører som ikke vil følge spillereglene, verken når det gjelder moms eller helse, miljø og sikkerhet. Om ikke Norge er malt helsvart helt ennå, så er i alle fall problemet svært omfattende og det bare øker i omgang, sa Sandnes til Byggeindustrien den gangen.
Senere på høsten gjentok han budskapet gjennom Dagbladet.
– Vi ser at en stadig større del av bransjen glir ut av hendene på de som driver seriøst og blir tatt over av aktører som er useriøse, noen ganger til og med tunge kriminelle, sa han til avisen og varslet samtidig at medlemmene deres så aktører som driver «ren mafiavirksomhet» med skatteunndragelser, trygdesvindel og hvitvasking.
Samarbeid på tvers
Til beskrivelsene om mafiavirksomhet i norsk byggenæring, sier Roll-Matthiesen følgende:
– Jeg har jobbet med mange tunge saker gjennom min tid i politiet, også med organiserte kriminelle miljøer, men har bevisst aldri brukt ordet mafia i noen av dem. Dersom du bruker de tyngste og mest alvorlige ordene for ofte, mister de til slutt sin kraft.
– Når det er sagt, så merker vi at organisert kriminalitet får fotfeste arbeidslivet. Vi ser et bilde der det hvite-, det grå- og det svarte markedet veves mer og mer sammen og at det vokser frem parallelmarkeder ved siden av de ordinære markedene. Det er en kjempeutfordring, sier Roll-Matthiesen
– Ser dere disse parallelmarkedene i byggenæringen også?
– Jeg tør ikke konkludere med det, men vi har igangsatt et arbeid hvor politi og kontrolletater, i samarbeid med næringsliv, skal utarbeide en oppdatert situasjonsbeskrivelse.
– Samarbeid på tvers av etater og med næringslivet, vil være avgjørende om vi skal lykkes. Innad i vår etat er dette nå løftet frem som et prioritert område. Politiet har foreløpig satt av 25 millioner kroner til dette arbeidet og de andre kontrolletatene har i tillegg gjort sine prioriteringer. Vi har allerede noen gode prosjekter gående, og ønsker å stimulere til enda flere operative saker.
– Du mener dere har få saker i dag?
– Vi har mange saker gående og vi vet at flere er på gang, men med økt satsing er jeg overbevist om at vi vil få enda flere, tror Atle Roll-Matthiesen.