Ny teknologi skal stoppe tyveri fra byggeplass
I et samarbeidsprosjekt mellom BNL, Politiet, Næringslivets Sikkerhetsråd, EBA Oslo og Finans Norge tas ny teknologi i bruk for å forebygge tyveri fra byggeplass. Den nye teknologien tas i bruk på to av Betonmast sine prosjekter.
– En undersøkelse gjennomført av BNL viste at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har hatt tyveri fra byggeplass. Erfaringene med denne type teknologi fra prosjekter i andre land, er at tyveri har blitt redusert med over 80 prosent. Derfor ønsket vi å få testet ut teknologien i dette prosjektet på noen byggeplasser i Oslo, sier Audun Lågøyr, direktør næringspolitikk i BNL i en pressemelding. Det skjer nå blant annet på to prosjekter som bygges av Betonmast Selvaagbygg på Løren og Økern
Svært mange av bedriftene i byggenæringen har opplevd større eller mindre tyverier fra byggeplass. Store mengder verktøy og andre verdigjenstander blir stjålet hvert år og i mange sammenhenger ser det ut som det er profesjonelle som står bak.
Flytende mikromerking skal gjøre det langt mindre attraktivt å stjele verdisaker. Når først vesken er påført gjenstanden og den er herdet, er den så å si umulig å få vekk. Merkingen sees med UV-lys. Merkingen inneholder noen såkalte mikrodots og inne i disse kan man med mikroskop se en unik kode. Denne koden knytter gjenstanden til eier og oppført i et internasjonalt register som bare politiet har adgang til å søke i.
– Bedriftene har blitt flinkere til å sikre verdiene på byggeplassene de siste årene. Byggeplasser gjerdes inn og containere låses og sikre på annet vis. Store maskiner og utstyr blir påsatt sendere, slik at de kan bli sporet om de skulle stjeles. Samtidig kommer det tilbakemeldinger om at tyvene opptrer stadig mer utspekulert. Er først verktøy og verdisaker stjålet, er det vanskelig å få tilbake. Flytende mikromerking snur dette på hodet. Er gjenstanden merket, blir den lett å spore tilbake til eier. Dette vil gjøre det svært lite attraktivt å stjele fra byggeplasser med slik merking, sier Lågøyr
– Vinningskriminalitet påfører både samfunnet og de som blir rammet store kostnader. Bekjempelse av vinningskriminalitet er derfor svært god samfunnsøkonomi, sier næringslivskontakt i Kripos, Anne Catherine Gustafson.
Teknologien går ut på å merke verdifulle gjenstander med flytende mikropartikler, og hvor gjenstander som er merket er registrert i en internasjonal eiendelsdatabase.
– Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å kunne lese av den unike nummermerking en på aktuelle gjenstander som vurderes som mulig stjålet gods, sier Gustafson.
Det er tre byggeplasser i Oslo som er med på utprøvingen av denne metoden.
– Politiets erfaringer fra andre land er at metoden er et godt og effektivt verktøy i bekjempelsen av vinningskriminalitet, sier Gustafson.
– Politiets erfaringer fra andre land er at metoden er et godt og effektivt verktøy i bekjempelsen av vinningskriminalitet, påpeker Lågøyr.
Reduksjon i tyveri fra byggeplass vil kunne gi gevinster både for bedrift og samfunn.
– En reduksjon i tyveri fra byggeplass vil gi færre opphold i produksjon på prosjektet og dermed økt produktivitet. Samtidig vil færre tyverier gi lavere forsikringsutbetalinger. Bredden i organisasjonene som står bak dette samarbeidsprosjektet viser at det er sterke fellesinteresser mellom politi, forsikringsbransje og byggenæring om å få ned tyveriene og jeg er glad for at vi har fått til dette samarbeidet.
– Vi skal følge prosjektet nøye – men ettersom denne teknologien blir tilgjengelig for alle bedriftene i byggenæringen, regner jeg med at flere vil finne det interessant, sier han.
Han understreker viktigheten av å anmelde tyveri.
– Vi vet at det er mange bedrifter som dessverre unnlater å anmelde tyveri. Jeg regner med at det vil snu med denne type teknologi der tyvgods lett spores tilbake til eier, sier Lågøyr.