Torgeir Hersleth og resten av har fått tilbake en digitalt merket muttertrekker som ble stjålet. Det som var verd i underkant av 6.000 kroner for entreprenøren ble gull verd for politiet.

Digital merking av Hersleth-verktøy avslørte tyver

Da tyver gikk til aksjon mot en underentreprenør på et Hersleth Entreprenør-prosjekt i Spydeberg, fikk de med seg ett verktøy fra hovedentreprenøren. Det var nok til at politiet kunne avsløre tyveriet og rulle opp ligaen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I begynnelsen av februar fikk Hersleth Entreprenør en telefon fra politiet. De hadde stoppet en bil full av verktøy de mistenkte var stjålet fra norske byggeplasser. På en muttertrekker stod navnet til Hersleth Entreprenør.

– På grunn av merkingen kunne politiet ta kontakt med oss, og vi kunne bekrefte i systemet at det var vår muttertrekker. Dermed kunne politiet varetektsfengsle fire mann, og de rullet opp hele nettverket. Selv om den muttertrekkeren bare kostet rundt 6.000 kroner, endte den opp med å rulle opp ganske store verdier, sier Torgeir Hersleth til Byggeindustrien.

Det var han som snakket med politiet da de ringte om muttertrekkeren.

Ville få oversikt

Dokumentasjonen som entreprenøren hadde på muttertrekkeren, gjorde at tyvene ikke kunne hevde eierskap til verktøyet, og politiet fikk en inngang for å etterforske saken videre.

Administrerende direktør Reinert Hersleth synes det er morsomt å se at systemet deres endte opp med å bli sentralt i arbeidet med å knekke den kriminelle banden.

– Utgangspunktet vårt for merkingen var at vi ville få bedre oversikt over eget utstyr, få bedre utnyttelse av utstyret vi eier på tvers av byggeplassene våre, gjøre dokumentasjon på det forskjellige utstyret lett tilgjengelige for guttene ute på plassen og digitalisere driften. Men politiet sier at den muttertrekkeren vår har vært verd flere millioner kroner for etterforskningen, humrer Hersleth.

– En god bekreftelse

Det var i fjor at entreprenøren bestemte seg for å merke de omtrent 10.000 ulike verktøyene, maskinene og utstyret de hadde i stallen. Valget falt på «Inventory Gadget Tracker» fra Develop.

Strekkodesystemet og den tilhørende mobilapplikasjonen lar de ansatte lett finne ut av hvor forskjellig utstyr befinner seg, hvilken tilstand det er i og hva slags sertifiseringer som foreligger. Ved å skanne utstyret ute på byggeplassen kan arbeiderne også få opp eventuelle bruksanvisninger på telefonen.

– Vi er en bedrift som har mye eget utstyr, og det er viktig for oss å ha god kontroll på det. Denne hendelsen var en god bekreftelse på at dette er noe å satse på sier Hersleth til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS