Atle Roll-Mathisen i Politidirektoratet ønsker et eget felles analysesenter i Kripos som skal bekjempe økonomisk kriminalitet i arbeidslivet.

Arbeidslivskriminalitet: – Politiet klarer ikke å ta bakmennene

Dårlige kontrollrutiner, manglende samarbeid mellom etater og lite avskrekkende strafferammer fører til at politiet sliter med å ta hovedaktørene innen arbeidsmarkedskriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det er noen av konklusjonene i en ny rapport som en arbeidsgruppe la fram torsdag.

Lederen for arbeidsgruppen, Ragnar-Sten Gulliksen fra Kripos, konstaterte at kontrolletatene mangler en helhetlig oversikt både over aktører og hva som er arbeidsmarkedskriminalitet.

– Kriminalitetsbildet er meget sammensatt og oppfattes forskjellig fra etat til etat. Ulike målkrav og utilstrekkelige samarbeidsformer gjør det derfor vanskelig å ta bakmennene, mener Gulliksen.

– Fortsatt stor etterspørsel blant forbrukere og virksomheter etter billig arbeidskraft vil sannsynligvis kunne bygge opp under omfanget av slik kriminalitet. Lovbrudd på områder som arbeidstid, kontraktsforhold, lav avlønning, for dårlige sikkerhetstiltak og uforsvarlige boforhold er uløselig knyttet til skatte- og avgiftskriminalitet, sa Gulliksen under sin oppsummering av rapportens konklusjoner.

At de forskjellige kontrolletatene mangler oversikt, har dårlig samarbeid og er for dårlig teknisk utrustet, gjør at offentlige etater i mange tilfeller legitimerer useriøse foretak fordi kontrollrutinene i utgangspunktet er så dårlige at man ikke avdekker disse i oppstarten.

Gulliksen pekte også på at så lenge man ikke gjennomfører strengere grensekontroll, er det vanskelig å anslå omfanget av ulovlig arbeid og bruk av ulovlig arbeidskraft.

Atle Roll-Mathisen i Politidirektoratet ønsker på sin side at Kripos som et konkret tiltak oppretter et eget felles analysesenter for å bekjempe økonomisk kriminalitet i arbeidslivet.

Han får støtte av Høyres Hårek Elvenes, som er medlem av Stortingets justiskomité.

– Godt etterretnings- og analysearbeid er generelt viktig for å bekjempe kriminalitet. Det har vi sett gir resultater i Oslo i kampen mot annen kriminalitet. Det bør opprettes et felles analysesenter bestående av politiet og kontrolletatene som daglig fanger situasjonen, mener Elvenes.

Det er første gang det er laget en situasjonsrapport om arbeidsmarkedskriminalitet i Norge. I tillegg til Kripos har blant andre Nav, UDI, Tollvesenet og Skatteetaten bidratt i arbeidet.

Powered by Labrador CMS