Useriøse steinleeggere er tilbake. Arbeidstilsynet ber om tips hvis du ser useriøs aktivitet.

Nå er de tilbake: Arbeidstilsynet advarer mot useriøse steinleggere

Useriøse steinleggere er nå på plass igjen med tvilsomme tilbud i store deler av landet, melder Arbeidstilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

- Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Disse aktørene kan utgjøre en trussel også mot kjøperne og deres nærmiljø, uttaler regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet Vestlandet til Arbeidstilsynets internettside.

På grunn av en snøfattig vinter i deler av landet, rapporteres det at steinleggerne har dukket opp rekordtidlig i år. Felles aksjoner i 2013 og 2014 ga resultater. Useriøse steinleggere forlot landet, og flere ble utvist etter en felles innsats fra Arbeidstilsynet, politiet og Skatteetaten. Likevel er de nå tilbake.

- Mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende, og forbrukerne kan selv bli økonomisk ansvarlig. Vi vil gå sammen, både om å gi informasjon til publikum og gå til aksjon der de useriøse steinleggerne dukker opp, sier Lekve.

Stor risiko
Mange huseiere har fått tilleggskostnader på grunn av at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i "god tro". Forbrukere som benytter useriøse steinleggere risikerer dessuten å betale dyrt for et dårlig resultat.

Ber om tips
Myndighetene erfarer at flere av aktørene er svært bevisste på å gjøre et minimum av det som skal til for å fremstå som seriøse. At de er registrert i Brønnøysundregisteret er ingen garanti. De oppretter selskaper og registrerer seg i Brønnøysundregisteret fordi de må, men det er lite som tyder på at de har tenkt å bli seriøse. Bankkontoene viser at pengene går ut av Norge så snart de er innbetalt.

- Forbrukerne bør være bevisst på hva de kan bidra til hvis de kjøper svarte tjenester. Skatte- og avgiftsunndragelser skjer ofte i kombinasjon med annen kriminalitet, som hvitvasking, trygdesvindel, falske identiteter, bedrageri, smugling, menneskehandel, trusler og vold, sier Lekve.

Arbeidstilsynet ber om tips oss hvis du selv blir kontaktet eller om du ser aktivitet du mener ikke virker seriøs.

Dette bør du som forbruker vite:
Sjekk at steinleggerne har identitetskort-kort som viser hvem de er og hvem de jobber for. Alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et Bygge/ID-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.

Ikke betal kontant.

Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir da kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i ‘god tro’. Dette innebærer at dersom du betaler over 10 000 kr kontant så kan du også bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser – det gjelder også om du deler opp beløpet.

Utenlandske steinleggere har truet steinleverandører.

Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.

(Kilde: Arbeidstilsynet)

Powered by Labrador CMS