Daglig leder Jostein E. Sundnes i Forpleiningstjenester AS.

– Rystet over boforhold som tilbys

For 5.400 kroner i måneden bodde 15 personer i et usikret lagerlokale på Etterstad i Oslo. Det var sengeplasser til 33. – Rystende, men ikke overraskende, mener pendlerbolig-utleier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

15 personer fra Øst-Europa og Asia ble tirsdag kastet ut av et lagerlokale på Etterstad der de bodde ulovlig. I alt fant politiet 33 sengeplasser, fordelt på 17 små rom. Lokalene blir beskrevet som svært brannfarlige, av politiet.

– Stedet var delvis omgjort til et hybellokale. De har selvfølgelig ikke lov til å bo der. Det er svært brannfarlig. Lokalet plomberes og stenges når vi er ferdige med det, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB.

Til Byggeindustrien opplyser politiet at de foreløpig ikke har informasjon som tilsier at beboerne er tilknyttet byggenæringen, men at dette kan endre seg i løpet av etterforskningen.

– Man blir likevel rystet når man hører om at folk må bo under slike forhold. Det er ikke mer enn to år siden det var brann i et ulovlig hybelhus her på Fornebu, og den gangen var det flere av beboerne som flyttet inn hos oss i etterkant, sier daglig leder Jostein E. Sundnes i Forpleiningstjenester AS.

Anleggshotell i 15 år

I snart 15 år har selskapet drevet «anleggshotell» for pendlere på Fornebu.

På et område med flere brakkerigger tilbyr de i overkant av 500 rom med helpensjon, og på toppene har de hatt gjester fra bortimot 80 ulike firma – både norske og utenlandske – boende hos seg.

– Våre beboere forteller i liten grad om boligforhold av typen som ble avdekket på Etterstad tirsdag, men vi vet jo som alle andre at dette ofte forekommer - også i byggenæringen. Henter man inn billig arbeidskraft fra utlandet, burde det være en selvfølge at de får bo under ordentlige forhold, sier Sundnes.

Ifølge Dagbladet, som først omtalte saken på Etterstad, har politiet funnet leiekontrakter der månedsleia per rom er oppgitt til 5.400 kroner.

Utleieren kan dermed ha krevd inn oppimot 100.000 kroner i måneden på den ulovlige utleiedriften.

– Her koster det 6.700 kroner per måned for et enkelt rom med bad, tv og trådløst internett. Da har man også tilgang til vaskeri og flere andre fasiliteter som badstu og tv-stue. Mat fra kantina kommer i tillegg, forklarer Sundnes.

LO på eiersiden

Flere store og seriøse aktører er inne på eiersiden i selskapet Forpleiningstjenester. Blant annet er Veidekke, som i oppstartsfasen av Fornebu-utbyggingen tok initiativ til å etablere selskapet, fortsatt en av eierne med sine 30 prosent. I tillegg har LO rundt fem prosent av aksjene.

– Jeg tror det er sunt at aktører innenfor bygg og anlegg blir tittet litt i kortene av fagforeningene av og til. At LO er med, gir en ekstra kvalitetskontroll på det vi driver med, sier Sundnes.

Etter et rekordår i fjor med over 60 millioner kroner i omsetning, et gjennomsnittsbelegg på rundt 90 prosent og en resultatmargin på opp mot 20 prosent, har det gått tråere for Forpleiningstjenester i år.

Belegget har gått ned til litt over 50 prosent, og ifølge Sundnes vil trolig omsetningen havne på rundt 50 millioner med en resultatmargin på rundt 4-5 prosent.

– Jeg er litt usikker på hva som er årsaken til nedgangen vi har sett. Aktiviteten på Fornebu er fortsatt høy, men vi ser at en del store prosjekter rundt Oslo nylig er avsluttet, så det kan spille inn. Selv om vi i hovedsak skal serve området her på Fornebu, så har vi også beboere fra Oslo når vi har kapasitet, sier Sundnes som håper å få drive "anleggshotellet" videre når dispenasjonen fra Bærum kommune går ut neste år.

Powered by Labrador CMS