Onsdag skrev Byggeindustrien at BoligPartner er i økonomiske problemer, og har i et brev varslet sine leverandører om at de legger ned produksjonen på alle sine byggeplasser.
NHO Byggenæringen ba om avbøtende tiltak for næringen.
Annonse
Kjededirektør Trond Lie i Systemhus forteller at det alltid er trist når bransjekollegaer sliter.
– Men det er også symptomatisk for hvordan bransjen har hatt det. Det viser at vi har myndigheter som har prioritert vår bransje ned med tanke på tiltak som har vært gjort, sier Lie til Byggeindustrien.
Men Boligpartner er ikke den eneste husleverandøren som har måttet ta grep for å få endene til å møtes.
På spørsmål om hvor mange ansatte Systemhus har vært nødt til å permittere og si opp, svarer Lie et par hundre totalt sett.
– Dette ble gjort i fjor høst. Vi er totalt 2.700 ansatte. Tallet er ikke helt nøyaktig, siden ikke alle medlemsbedriftene svarte på undersøkelsen, men det er et estimat, påpeker Lie.
Ifølge kjededirektøren hadde Systemhus fire konkurser i 2023.
– Vi har hatt veldig fokus på lønnsomhet, nøkternhet og likviditetsstyring i kjeden. Vi er over kneiken nå, og ser at det ikke kommer noe særlig konkurser i år. Nesten alle av våre medlemsbedrifter leverer positive regnskapsresultat for 2023. De har funnet andre ben å stå på, og vært flinke med å diversifisere for å finne andre oppgaver til tømrerne sine, forteller Lie.
Han er på Systemhus’ årlige kongress da Byggeindustrien slår på tråden.
– Her er det god stemning og god energi. Temaet for kongressen er «nå snur markedet – er du klar». Vi har valgt dette både fordi vi ser optimisme hos våre medlemmer, merker en oppgang i salget, og ønsker å se fremover nå for å beholde ansatte til å takle oppgavene som kommer det neste året, sier Lie.
Älvsbyhus: – Fem årsverk er borte
– Det blir spennende å se hva som skjer med BoligPartner nå. Jeg håper det går bra med dem, sier administrerende direktør i Älvsbyhus Norge, Ruben Vea, til Byggeindustrien.
Men at BoligPartner ikke er alene om å konkurrere i et tøft marked kan Älvsbyhus skrive under på.
I fjor var det 20 ansatte på Âlvbsbyhus’ hovedkontor i Moss. Fra og med februar var de 15.
– Fem årsverk er borte. Markedssituasjonen er stabilt dårlig til renta kommer ned, enkelt forklart. For oss fra bygda er renta en driver som er stor. Vi må se rette piler på renta før salget kan gå opp, sier Vea.
Oppsigelsene fant sted bare to måneder etter at Älvsbyhus’ la ned sin finske produksjon på opptil 100 eneboliger i året.
– Men fabrikken i Kauhajoki er klar for å bli startet opp igjen etter hvert som det nordiske markedet snur. Vi er en del av et svensk konsern, og Sverige og Finland har det enda vanskeligere enn Norge når det gjelder nysalg av boliger, forteller Vea.
Älvsbyhus bygger en del hus i egen regi, altså ikke bare salg fra prospekt, men også ferdige hus.
– Vi har så solid økonomi at vi kan bygge først og selge etterpå. Vi har kjøpt tomter for over 100 millioner kroner de siste månedene, og vi fortsetter å kjøpe tomtefelt i disse tider. På lang sikt er vi ikke bekymret for markedet vårt siden vi har såpass trygge eiere, og kan investere i tider som dette, påpeker Vea.
Norgeshus: – Ikke noe å klage på
Benn Båtvik, markedsdirektør i Norgeshus, forteller at det er kjempetrist at BoligPartner sliter.
– Det er ikke bra for noen. Det rokker i markedet, og underentreprenører og underleverandører blir berørt, sier Båtvik til Byggeindustrien.
Selv om Båtvik understreker at det er et vanskelig marked, så går det egentlig greit for Norgeshus’ del.
– Vi har ikke noe å klage på når vi ser hvordan de andre har det. Vi har fire ansatte som er delvis permitterte hos oss. Markedet har begynt å snu litt. Vi har vært innom bunnen, og kryper oppover igjen, forteller han.
Ifølge Båtvik ser ikke Norgeshus mørkt på fremtiden akkurat nå.
– Vi hadde kongress for en uke siden, og der var det veldig god stemning. Salget er ikke bra, men vi føler det er noe som skjer i markedet og det går litt bedre for tiden, påpeker markedsdirektøren.
Mesterhus: – Oppsiktsvekkende gode på å omstille seg
– Det er ingen tvil om at EBAs medlemmer er i et tøft marked, men Mesterhus har hatt den fordelen at 20 prosent av det vi holder på med er rehabilitering, sier Karl Arne Jespersen. Han er kjededirektør i Mesterhus.
Nå har Mesterhus økt andelen rehabilitering som utføres fra 20 prosent av bedriftens omsetning til 45 prosent, ifølge Jespersen.
– Per i dag omsetter våre forhandlere for cirka to milliarder årlig på rehabilitering. Vi gjør rehabilitering i stedet, etterisolering og Enøk, som er et marked i vekst. Våre medlemmer klarer seg oppsiktsvekkende bra, og er oppsiktsvekkende gode til å omstille seg. I og med at de kan rehabilitering fra tidligere av, er det enklere å gjøre den omstillingen, forteller Jespersen.
Kjededirektøren opplyser at det er få permitteringer i Mesterhus.
– Noen permitteringer har vi hos enkelte forhandlere, men ikke nok til at det ville gitt noe nevneverdig tall. Vi har ingen konkurser så langt i år, og det går egentlig vesentlig bedre enn vi kunne frykte. Likevel er nyboligmarkedet dårlig, og vi må jobbe hardere for hver eneste kunde. Men jeg har tro på at markedet må snu, sier Jespersen.
Ifølge han er vi på minus 35.000 boenheter etter de siste par årene i Norge.
– Innen året er omme er vi fort oppi 50.000. Jeg har ingen tvil om at markedet vil snu. Spørsmålet er når, sier Jespersen.
Boligprodusentenes Forening: – Vi må huske hvilket lavt nivå vi er på
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, sier bransjen fortsatt står i en krise.
– Det bygges veldig få nye boliger, og salget har flatet ut siden begynnelsen av året. Vi ser samme nivå som i fjor, et svært lavt nivå. Det har ikke blitt bygd færre boliger befolkningsmessig siden krigen, sier Hiim til Byggeindustrien.
Det er klart at det er tøft for de som lever av dette, og det har vært tøft lenge, ifølge Hiim.
– Man tøyer og tøyer strikken. Man bygger på det man har av ordre, finner andre oppdrag, nedbemanner, og finner nye måter å jobbe på. Jeg tror ikke jeg har snakket med noen som ikke har måttet nedbemanne det siste halvannet året. Det er en grense for hvor lenge det kan holde på, forteller han.
– Husleverandørene vi har vært i kontakt med er optimistiske, og tror at markedet vil snu.
– Selvfølgelig, det er en næring som er optimistisk av legning. Jeg bare ser på tallene, men håper jo at dette vil snu. Vi ser nå en utflating som tyder på at bunnen er nådd. Men vi må huske hvilket lavt nivå vi er på. Vi håper det vil snu, men trenger drahjelp fra myndighetene for å få det til raskt nok. Endringer i utlånsforskriften er et virkemiddel som virker raskt for å få opp boligsalget og boligbyggingen, sier Hiim.