Administrerende direktør i NKF Rune Aale-Hansen.

Kontorene etter korona: - Vi kan ikke fortsette som før

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) er en av flere aktører som følger med på hvordan koronapandemien vil påvirke hvordan arbeidslivet innrettes etter krisen. En ting er sikkert: Noe må endres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Det sier administrerende direktør i NKF Rune Aale-Hansen til Byggeindustrien.

– Mange virksomheter har gjennom årene valgt å innrette seg med kontorlandskap. Dette er kostnadseffektivt fordi man bruker færre kvadratmeter. Mange opplever også at det bidrar til mer effektiv kommunikasjon og kunnskapsdeling, mens andre opplever landskap som mer forstyrrende. Fremover vil det bli interessant å se om koronaeffekten og vår nye bevissthet knyttet til forebygging og hygiene, vil påvirke bruk av kontorlandskap. De siste månedene har vi i NKF sett hvordan blant annet et forsterket renhold i definerte områder som klasserom og offentlige transport gjør at det av ressurshensyn er nødvendig å nedprioritere renhold på andre områder, sier Aale-Hansen.

NKF-sjefen påpeker at det kan være vanskeligere å følge myndighetenes anmodninger om å holde distanse innendørs hvis man sitter i åpent landskap. Dette problemet forsvinner ikke nødvendigvis med dagens krisesituasjon.

– På et tidspunkt vil vi gjennom vaksinering få kontroll på koronaviruset. Spørsmålet blir likevel om dette vil være godt nok til at vi bekymringsløst kan fortsette dagens praksis med kontorlandskap? Eller vil vi av forebyggingshensyn løfte frem separate kontorer som en foretrukket løsning? Det som er sikkert er at vi ikke kan fortsette som før, uten å tenke smittevern når kontorbygg skal bygges eller rehabiliteres, sier han.

– Et viktig element i denne utviklingen er å se i hvilken grad fleksibilitet og bruk av hjemme- og hyttekontor vil fortsette. Det vil ikke reduserer behovet for smittevern, men vil kunne redusere behov for antall kontorer, avslutter Aale-Hansen.

Powered by Labrador CMS