– Bransjen må bort fra å kalle det mangfold å ha høy kvinneandel. Det er bare en liten del av det. Dessuten kan vi ikke si at det er likestilling når kvinneandelen er én av fem, sier prosjekteringsleder Matilde R. Belsvik i Betonmast Oslo i en pressemelding fra entreprenøren.
Denne våren samlet kvinnenettverket i Betonmast Oslo seg til jentesamling i tretoppene i Brumunddal. Betonmast Oslo teller i dag ni kvinnelige funksjonærer, noe som gjør at kvinneandelen i selskapet er på 21 prosent.
Annonse
I bygge- og anleggsnæringen regner man i dag med en kvinneandel på mellom åtte og ni prosent, med kun to prosent på fagarbeidersiden.
– Kvinner er fremdeles en klar minoritet i bransjen, og turn-overen blant kvinner er høyere enn blant menn. Det er i seg selv god nok grunn til å bruke tid sammen, og å satse litt ekstra på jentene. Det er imidlertid viktig at alle i Betonmast Oslo kjenner trygghet i arbeidet, får utviklet seg og har det gøy, sier daglig leder Stine Aa. Pedersen i Betonmast Oslo.
Kvinnene i selskapet forteller at flere av dem fremdeles står overfor utfordringer som diskriminering, trakassering og en følelse av å være isolert i en mannsdominert bransje. Det kan være utfordrende å finne sin plass og beholde sin identitet som kvinne, heter det i pressemeldingen. Utfordringene forsterkes av en mangel på kvinnelige rollemodeller. Derfor må damene tørre å heie på hverandre, og gi hverandre og gruppen trygghet til å være synlige og å ta vår plass, poengterer damene i Betonmast Oslo.
– Selv om vi er ansatt til å gjøre den samme jobben, er det forskjell på hvordan kvinner og menn blir møtt på byggeplassene. Kvinnene har et behov for et fora der vi kan snakke åpent om hvordan vi har det og hvordan vi møter hverdagen på prosjektene, sier prosjektleder Merije Ismani i pressemeldingen fra Betonmast Oslo.