Illustrasjonsfoto: Arbeidstilsynet
Rapport om arbeidsulykker i byggenæringen: 2018 så det laveste antallet dødsulykker på ti år
Antall arbeidsskadedødsfall i 2018 var det laveste antallet som er registrert i næringen bygge- og anleggsvirksomhet de siste ti årene.
Det viser en ny rapport fra Arbeidstilsynet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Arbeidstilsynet omtaler rapporten i en pressemelding onsdag.
– Rapporten viser blant annet de hyppigste ulykkestypene ved graveulykker og ved arbeidsskadedødsfall. Kunnskap om ulykkestyper er nødvendig for å kunne iverksette spesifikke ulykkesforebyggende tiltak, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Rapporten inneholder blant annet analyser av 108 ulykker ved gravearbeid og analyse av dødsulykker fra 2011 til 2017.
Laveste antall dødsulykker
Manglende barrierer mellom arbeidstaker og farer er en gjenganger i mange ulykker, skriver Arbeidstilsynet. Eksempler er arbeidstakere som oppholder seg i gravemaskinens arbeidsområde og at det mangler fysiske barrierer som hindrer fall og utforkjøring.
– Sikkerhet for de som utfører bygge- og anleggsarbeid må skapes og gjenskapes hver dag gjennom kontinuerlig jobbing for å forebygge ulykker, i alle faser av bygge- og anleggsprosjekter og på alle nivå i virksomheter, sier Vollheim.
Antall arbeidsskadedødsfall i 2018 er det laveste antallet som er registrert i næringen bygge- og anleggsvirksomhet, heter det i pressemeldingen. Arbeidstilsynet skriver at de ser en avtagende tendens i antall dødsulykker etter 2014.
Over 25 prosent av de som omkom i arbeidsulykker i bygge- og anleggsprosjekt i perioden 2012 til 2018, kom imidlertid fra andre næringer enn bygge- og anleggsvirksomhet. Antall arbeidsskadedødsfall i bygge- og anleggsprosjekt har også vist en avtagende tendens etter 2014, men med det lavest antallet i 2015.
Totalt var det i 2018 seks personer som omkom i bygge- og anleggsprosjekter, ut ifra Arbeidstilsynets klassifiseringer. Hittil i år har Arbeidstilsynet registrert syv arbeidsskadedødsfall i bygge- og anleggsnæringen.
Fortsatt over gjennomsnittet
I 2018 ble det registrert 2.670 ikke-dødelige arbeidsskader i næringen. Dette tilsvarer 10,2 arbeidsskader per 1.000 ansatte. Antall arbeidsskader per 1.000 sysselsatte viser en nedgang fra 2014 fram til 2017 og en utflating i 2018. Nedgangen skyldes i all hovedsak at antall sysselsatte har økt i perioden, da antall registrerte arbeidsskader har vært forholdsvis stabilt, men Arbeidstilsynet registrerer også en beskjeden nedgang. Næringen ligger fortsatt noe over gjennomsnittet for alle næringer samlet, som er 8,3 skader per 1.000 ansatte.
– Næringen, partene og myndighetene har i flere år samarbeidet for å bedre sikkerheten i næringen, men det er fremdeles mange utfordringer og behov for innsats for å forebygge ulykker og skader, sier Vollheim.