Arbeidstilsynet gjennomførte 500 tilsyn på byggeplasser i mai.
Nesten halvparten av de kontrollerte virksomhetene fikk arbeid stanset på grunn av farlig arbeid med sag eller farlig arbeid i høyden, og nærmere 200 virksomheter risikerer overtredelsesgebyr.
Annonse
Når Arbeidstilsynet går til det steget å stanse arbeid i en virksomhet, er det fordi det er overhengende fare for liv og helse.
Arbeidstilsynet kontrollerte primært om arbeid i høyden ble utført på en sikker måte og om sager som var i bruk hadde påmontert vern og spaltekniv.
Aksjonen var et ledd i Arbeidstilsynets innsats for å redusere antall fallulykker og for å redusere antall skader på fingre og hender.
Dette er i hovedsak det Arbeidstilsynet fant under storaksjonen:
Hos de som ble stanset, var det mange som hadde stillas med ulike mangler.
Eksempler er manglende eller mangelfulle rekkverk og for stor avstand mellom stillas og vegg, slik at det er fare for å falle i mellom.
Andre eksempel fra aksjonen er for dårlige stillasgulv og for dårlig fundamentering eller forankring av stillaset.
I tillegg avdekket Arbeidstilsynet mangler ved atkomsten til stillaset eller atkomst mellom etasjene i stillaset. Slike mangler gir fallrisiko.
Andre typiske funn var stiger som kan velte eller skli, usikrede åpninger, og at det heller ikke var personlig fallsikring der det ikke fantes andre sikringstiltak mot fall.
Store konsekvenser
I tillegg til at fallulykkene dominerer statistikkene, utgjør skader på fingre og hender en høy andel av de ikke-dødelige skadene i bygge- og anleggsvirksomheter.
Flesteparten av disse ulykkene skjer i forbindelse med arbeid med sag.
- Jeg synes det er skuffende at vi må reagere på så mange byggeplasser, særlig med tanke på at vi hadde to lignende aksjoner i fjor der vi tok i bruk overtredelsesgebyr i langt større skala enn tidligere. Vi gjør ikke det for å få inn penger, men for å få folk til å prioritere sikkerhet. Derfor er det veldig kjedelig at vi ser nesten de samme tallene som i fjor, sier regiondirektør for Midt-Norge, Stig Løvås i Arbeidstilsynet til Byggeindustrien.
Arbeidstilsynet har foreløpig ikke gått bak tallene og analysert hvilke typer bedrifter som synder mest.
- Vi har ikke detaljkunnskap om det ennå, men det er ikke bare hos de små vi finner sikkerhetsbrister. Samtidig representerer ikke tallene fra storaksjonen snittet i bransjen, og vi ser også at mange jobber godt og har gode rutiner. Men volumet viser at det er mange potensielle farer der ute og når vi får sånne resultat er vi nødt til å jobbe videre for å forebygge ulykker i byggebransjen, sier Løvås.
Arbeidstilsynet har i stor grad gjennomført tilsyn hos bedrifter der de selv har observert mangelfull sikkerhet i høyden eller der de har fått tips om at sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.
- I tillegg har vi i også kontrollert flere byggeplasser i samme område, uten at det nødvendigvis var konkret kunnskap om mangelfull sikring ved arbeid i høyden eller bruk av sag ved disse virksomhetene, sier Løvås.
Flere overtredelsesgebyr
I fjor tok Arbeidstilsynet i bruk overtredelsesgebyr i langt større grad enn tidligere når inspektørene avdekket brudd på regelverket ved farlig arbeid i høyden.
Nå skjerper Arbeidstilsynet reaksjonsbruken også ved farlig arbeid med sag, for å få flere virksomheter til å bruke de nødvendige verneinnretningene.
- Målet med aksjonen er å forebygge ulykker. Å utsette arbeidstakerne sine for noe så farlig som å jobbe med sag der verneinnretningen er fjernet, må få konsekvenser, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en kommentar.
I tillegg til mangelfull sikring av arbeid i høyden eller bruk av sag, vil også manglende gyldig HMS-kort være grunnlag for overtredelsesgebyrene som vurderes etter denne aksjonen.
- Skuffende
Arbeidstilsynet aksjonerte også i 2017 mot farlig arbeid i høyden i bygg og anlegg.
- Etter fjorårets aksjoner hadde vi håpet på bedre etterlevelse av regelverket enn det vi opplevde i også i denne aksjonen. Arbeidstilsynets mål er ikke å gi flest mulig gebyr, men at flest mulig skal ta sikkerhet på alvor. Derfor er det skuffende at vi også denne gangen finner så mange tilfeller som er så alvorlige at vi må stanse arbeidet eller vurderer å gi overtredelsesgebyr, sier Vollheim.
Flest fallulykker
Bygg- og anlegg er blant de næringene med flest rapporterte arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall. Fall er den ulykkestypen som fører til flest dødsfall og alvorlige skader.