Illustrasjonsfoto.

LO og Skatte­etaten med tettere samarbeid mot a-krim

LO-koordinatorene og Skatteetaten har inngått avtale om å samarbeide tettere og utveksle informasjon seg imellom. Målet er å hjelpe byggherrene med å redusere arbeidslivskriminalitet.

Publisert

Kortversjon:

  • LO og Skatteetaten intensiverer samarbeidet for å bekjempe skatteunndragelser og lønnstyveri i bygg- og anleggsnæringen.
  • Samarbeidet inkluderer deling av informasjon og ressurser for å styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet og sikre like konkurransevilkår.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Både LO og Skatteetaten gjør en innsats for å forebygge skatteunndragelser, lønnstyveri og beslektede problemer i bygg- og anleggsnæringen. Nå forsterker de samarbeidet seg i mellom. 

Dette gjør de for å sikre et seriøst arbeidsliv med like konkurransevilkår, ifølge en pressemelding.

Begge parter ser og opplever mange av de samme utfordringene ute på anleggene, og ser store fordeler med et tettere samarbeid.

–  Vi ønsker å rigge et operativt samarbeid hvor det skal være enkelt og raskt å dele informasjon med hverandre. Vi har et felles mål om å styrke byggherrenes kamp mot arbeidslivskriminalitet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

LO-sekretær Trude Tinnlund

LO har 14 LO-koordinatorer som følger 16 ulike bygg- og anleggsprosjekter rundt om i Norge. Disse er engasjert av byggherre og er aktivt ute på byggeplassene, der de bistår og støtter tillitsvalgte og verneombud, og ser til at lovverk, forskrifter og tariffavtaler blir fulgt. 

Koordinatorene konsentrerer seg om lønns, arbeidstid- og arbeidsmiljømessige forhold for arbeiderne, ifølge meldingen.

Vil forsterke oppfølging av avtaler

Skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten sier han ser frem til å samarbeide enda tettere med LO-koordinatorene.

– Ingen etat kan alene komme arbeidskriminaliteten til livs. Skal vi lykkes er tett samarbeid, deling av informasjon og kunnskap avgjørende faktorer, sier Nilsen i meldingen.

Skattekrimsjef Erik Nilsen.

Skatteetaten har 27 landsdekkende samarbeidsavtaler med flere av landets største utbyggere. Samarbeidet med LO-koordinatorene kommer ifølge pressemeldingen til å ytterligere forsterke etatens kunnskapsbaserte oppfølging av disse avtalene. 

LO og Skatteetaten har samarbeid med felles byggherre på ulike prosjekter.

Dette har LO-koordinatorene og Skatteetaten avtalt:

  • Det rigges et operativt samarbeid mellom LO-koordinatorene og Skatteetaten hvor det skal være enkelt og raskt å dele informasjon med hverandre. 
  • Det avdekkes hvilke nåværende prosjekter LO-koordinatorene og Skatteetaten har til felles og hvor det er naturlig med et samarbeid.
  • Ved inngåelse av nye prosjekter foretas en avsjekk/ infodeling om dette med den andre parten.
  • De som sitter som prosjektansvarlige på prosjektene hos Skatteetaten har den direkte kontakten med LO-koordinatorene og visa versa.
  • LO-koordinatorene kan komme med informasjon og tips som de fanger opp ute på byggeplassene, eller som kommer fra eksternt hold, som er vanskelig å få tak på i Skatteetatens kanaler.
  • Skatteetaten kan bistå med hjelp av faglig spørsmål, regelverk, kompetanseheving og opplæring på relevante områder som det ønskes gjennomgang på.
  • Skatteetaten kan dele informasjon om trender, risiko og modus i markedet, men kan ikke dele taushetsbelagt informasjon uten innhentet fullmakt.
Powered by Labrador CMS