Næringspolitisk direktør Harald Andersen i Virke forteller at det nå haster for de borgerlige hvis de skal innfri ROT-løftet sitt fra regjeringserklæringen.
Christine Karlsen i Lavenergiprogrammet.
Frode Gjestad i Enova.
Teknisk prosjektleder for Multicomfort-huset i Brødrene Dahl, Harald Amundsen, om plusshus.
Henning Johansen i Byggmakker Handel.

- Haster med ROT-fradrag

Regjeringen har ikke innfridd sine egne løfter om hverken ROT- eller ENØK-fradrag i statsbudsjettet. – Utsiktene er ikke lyse, sier næringspolitisk direktør Harald Andersen i Virke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Til tross for å ha vært tydelige i løftet sitt om å utrede gevinster og konsekvensene av et ROT-fradrag i Norge i regjeringserklæringen fra 2014, nevnes ikke ordningen med ett ord i den borgerlige regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

– Det betyr at vi kun har to år på oss hvis den sittende regjeringen skal holde løftet sitt. Oppoverbakken for et ROT-fradrag i Norge ser veldig bratt ut, slår næringspolitisk direktør Harald Andersen fast.

Andersen holdt første innlegg under hovedorganisasjonen Virkes frokostmøte om bygg, anlegg og miljø onsdag morgen. Her skisserte han Virkes vurdering av utsiktene for et ROT-fradrag etter svensk modell i Norge.

– Utsiktene er ikke lyse. Finansdepartementet gjør det de kan for å trenere innføringen av ROT-fradrag, og for å holde ENØK-støtten fra å bli en fradragsordning. Finansdepartementets modeller viser kun en marginal effekt av ROT-fradraget, og det blir vår jobb å bevise at departementets beregninger er feilaktige, sier han.

ROT i det blå

– Ved vurderingen av et eventuelt ROT-fradrag i Norge er det naturlig å gå grundig gjennom de svenske erfaringene med fradragsordningen. Vi kan ikke nå gi noen nærmere opplysninger om når resultatet vil foreligge, skal statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet ha sagt etter fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

Uttalelsen imponerer ikke Harald Andersen særlig, og han oppfatter regjeringen som handlingslammet i saken.

– ROT-fradraget er det viktigste virkemidlet vi har for å utradere svart arbeid i ROT-markedet. Hvis tiltak mot svart arbeid ikke treffer forbrukerne, vil det ikke monne nok, sier han til Byggeindustrien.

Andersen mener det begynner å haste for de blå.

– Regjeringen har langt igjen hvis de skal holde det de har lovet. Vi er nødt til å tro at fradraget vil komme eter hvert, men vi ser at vi også har en stor jobb å gjøre for å overbevise finansdepartementet.

Grønne gulrøtter

Hovedtema for Virkes frokostmøte var incentivordninger for å bygge hvitt og å bygge grønt. Selv om regjeringen ennå ikke har innfridd på dette punktet, ble det i flere innlegg påpekt at mye også er i gjære i næringen for grønnere.

Seniorrådgiver Christine Karlsen i samarbeidsprosjektet Lavenergiprogrammet mener gulrotordninger ikke bør være nødvendig hvis den grønne kompetansen blant håndverkerne er tilstrekkelig.

– Folk flest er ikke ute etter å energieffektivisere husene sine – de vil pusse opp. Og boligeieren er en dårlig bestiller, påpeker Karlsen.

Christine Karlsen i Lavenergiprogrammet.

Lavenergiprogrammet foreslår at energieffektivisering på ROT-markedet bør skje som et spin-off-produkt i nordmenns oppussing, og at med tilstrekkelig kunnskap lette tilgjengelig for håndverkerne, vil de kunne gjøre mye for å oppmuntre til grønne tiltak, uavhengig av støtteordningene.

Se presentasjonene fra frokostmøtet her.


Powered by Labrador CMS